Danny McBride tar ett bad i This Is the End

Grabbarna Grus mitt i apokalypsen.


Jay Baruchel besöker Los Angeles för att hänga med kompisen Seth Rogen när Seth drar med honom till en hemmafest hos James Franco. Till Jays måttliga förtjusning. Inte blir Jay gladare när de mitt i festen blir störda av en biblisk apokalyps som inleds med att öppna en port till helvetet i Francos gräsmatta. Barrikaderade inomhus måste Baruchel nu tillsammans med fem andra skådespelare skydda sig och kämpa för överlevnad. Tills de hittar det enda sättet att komma undan.

Hollywood Hills står i lågor och det är inte helt utan skadeglädje man tittar på inledningen av den riktigt kändistäta This Is The End. Gäster som Rihanna, Michael Cera och Aziz Ansari får smaka på apokalypsen och det är till en början väldigt underhållande. Filmen är fylld av cameos (inledningsvis) och alla huvudroller spelas som parodier av dem själva.

De flesta av de medverkande har sina specialiteter och fasta roller i varje film de är med i och This Is the End erbjuder inget annorlunda. Seth Rogen spelar bakåtlutad avslappnad kompis, Jay Baruchel är den nyktre motsatsen. James Franco en samarit med baktankar, Craig Robinson väldigt lik sin roll Darryl från “The Office” samt Danny McBride som liknar sin utmärkta skitstövel från serien “Eastbound & Down”. En serie som jag verkligen tycker du ska se om du inte gjort det förresten. Sist men inte minst, Jonah Hill som har lagt till sig något nytt i feminina drag och hans skådespelande är utmärkande. Att nästan alla spelar precis som jag förväntat mig tycker jag är bra, faktiskt så hade jag blivit besviken om karaktärerna jag känner igen inte hade funnits med, det hade blivit en tråkigare film.

Och när jag skriver tråkigare så menar jag det, för det här är inte en superrolig film att spendera tid med. Visst har den sina höjdpunkter som den bombastiska inledningen och manuset som hanterar de största frågorna vi människor ofta ställer oss. Livet, döden, är vi verkligen så goda människor som vi tror oss vara? Men mycket känns det som en väldigt lång film som trampar vatten mellan en galant inledning och ett oväntat slut utan att det egentligen händer någonting.

This Is the End Bio PosterEvan Goldberg och Seth Rogens regi är också smått fantasilös medan vi befinner oss hemma hos James Franco vilket utgör större delen av filmen. Det mest intressanta de gör med kameran är ett förstapersonsperspektiv genom ögonen på ett omkringrullande, avhugget huvud vilket är starten på en av filmens roligare scener. Rogen/Goldberg har allt mellan himmel och helvete att jobba med, bokstavligt talat – så jag hade väntat mig mycket mer action via kameralinsen.

Det kommer aldrig heller igång riktigt mellan skådespelarna och uttrycket “Ju fler kockar, desto sämre soppa.” passar väldigt bra. Det blir helt enkelt för mycket av det goda även om alla de här killarna finns med i komedier som jag alltid rekommenderar. För mycket passivitet och bråk inom gruppen fyller filmen istället för att tid spenderad åt den stora handlingen. Och ibland glömmer jag faktiskt att det är en apokalyps där ute.

This Is the End överlever på stjärnkvalitet och de få underhållande sekvenserna som finns men det är inte en film jag rekommenderar i första hand. De flesta filmer och serier som skådespelarna medverkat i tidigare är både roligare och bättre gjorda. Se den för inledningen, om du ogillar Rihanna eller speciellt Michael Cera, men som komedi finner jag den inte särskilt givande.

INGA KOMMENTARER