The Whisperer in the Darkness Packshot DVD

Nu är jag ju ingen expert på Lovecraft men… det här är riktigt härligt.


H.P Lovecraft föddes under 1800-talet och dog under kommande århundrade. Redan som barn visade han intresse i litteratur och att skriva och skulle utmärka sig som romanförfattare och för framtida läsare bli en kultfigur. H.P. Lovecraft är mannen som hann med att skapa en mytologisk och odödlig värld centrerad runt det som kallas Chtulu – ett ord/namn som du säkert hört talas om någon gång i relation till tentakler möjligen?

The Whisperer in Darkness är en filmatisering av Lovecrafts novell med samma namn från 1930 och tills idag en av de allra bästa filmatiseringarna som jag sett. (Jag har inte sett alla, kanske jag ska tillägga..)

Filmen är visad i svartvit och inspirerad av 40-talets science-fiction och i viss mån även senare tids Pulp-litteratur. Det märks att filmskaparna Sean Brannery och Andrew Leman är väl medvetna om vad som behövs till deras film och resultatet som nås genom att vara noggranna, uppfinningsrika och insatta i ämnet blir inget annat än kanon. The Whisperer in Darkness är tidstypiskt förvirrande (på ett bra sätt) då den är inspelad 2011 men lika gärna kunde ha varit 50 – eller 60 år gammal. Hur övertygande och smart framställt det är reflekterar man inte över direkt när man ser filmen, men tar man sig tid och börjar titta på allt dissikerande extramaterial som följer med (på en till skiva) så faller poletten ner hur välgjort allting var.

I filmen följer vi Albert Wilmarth (Matt Foyer) och hans brevväxlande med ett par oroliga lantbrukare från Vermont, New Englad. De påstår sig ha fått besök av en oroväckande mängd varelser som gömt sig i en mindre bergskedja i trakten. Wilmarth som är en skeptiker tar lätt på deras rop efter hjälp, men övertalas att besöka dem efter att ha fått sett övertygande bildbevis. Han beger sig till Vermont i vetenskapens namn för att ta del av de bevis som lantbrukarna samlat ihop.

Väl på plats så tar det inte lång tid innan Wilmarth blir tvingad till att släppa både anteckningsblock och penna, då han blir nyckelfiguren i ett enormt skeende. Wilmarth går från skeptisk forskare till äventyrlig hjälte på ett ögonblick och frågan är om han är man nog att ställa sig upp mot ett hot större och med fler tentakler än något annat mänskligheten nånsin mött, eller om han tar sitt pick och sitt pack och lämnar oss alla till våra egna öden?

The Whisperer in Darkness påminner inte bara om de klassiska science-fictionfilmerna med dramatiska gadgets och hotet från rymden och faktiskt även underjorden. Filmad i konstant regn som börjar bara några sekunder in i filmen och sen aldrig slutar. Med stark belysning som skapar stora skuggor och massvis av till synes tidsenlig rekvisita och mijöer ser det ut som en äventyrsfilm med en släng av Film Noir och samtidigt en Science-fiction med en släng av skräck. Mångsidig och uppfinningsrik med många underbart surrealistiska scener, ett större motiv och Wilmarth’s mänskliga kamp mitt ibland det hela.

För Lovecraftfantaster är det ett måste att se The Whisperer in Darkness, det är dock på inget sätt en film som utesluter någon med lite eller inga kunskaper kring författaren eller dennes värld utan fungerar lika bra som en underhållande, ovanlig science-fiction/äventyr/skräck-film.

Utgåvan från Njutafilms är hyfsat packad med extramaterial och det är väldigt genomgående från mindre rekvisitabitar till de stora actionscenerna samt ett lustigt kommentarspår. Filmskaparna (som verkligen är passionerade) berättar och mycket mer. Det här är verkligen rätt utgåva att införskaffa om du vill veta mer. Jag har inte kollat så noga, men jag är rätt säker på att det här är den enda svenska utgåvan också.

INGA KOMMENTARER