Ken Burns har gjort ett massivt arbete om det andra världskriget från ett amerikanskt perspektiv.


På hela sex skivor med en imponerande speltid på hela fjorton timmar får jag lära mig allt om USA i och runt kriget. Den grymma historiens gång berättas med minst lika grymma bilder och The war är en av de allra bästa återberättningar jag sett om andra världskriget. En klockren tiopoängare!

Ken Burns gjorde dokumentärserien ”Civil war” tidigt på nittiotalet och lade där grunden för ett format som han behärskar och beundras för. Som regissör verkar han född till det här och gjorde även serien ”Jazz” och ”Baseball”, alla uppbyggda på ett liknande sätt. The war är hans senaste verk och det är helt utmattande att se (på ett bra sätt).

Vi får möjligheten att se hur påfrestande och brutalt ett krig verkligen är, helt utan försköningar och glorifieringar för själva dödandet. Burns är både sympatisk, patriotisk och kritisk i sitt berättande och tvekar inte att avslöja högt uppsatta militärers personliga anledningar till ovanliga beslut som kostade flera hundra män livet.

Insynen i ett USA där segregationen var en vardaglig företeelse och som smittar av sig i armen där trupper bildas enligt hudfärg och inte färdigheter. The war tar upp allt från grunden och avslutar vid krigets utmattning. Det personliga planet får mycket utrymme från dagböcker, brev och minnen från de som var inblandade i kriget antingen som soldater eller anhöriga och det är hjärtskärande och otroliga minnen de bär på. Jag lärde mig otroligt mycket som jag tidigare aldrig ens hört talas om och ingenting kändes trivialt under titten. Mitt intresse för det andra världskriget har inte varit så starkt sen Göran Persson gjorde massutskick av boken ”Om detta må ni berätta..”.

Faktamässigt forsar en ström under hela speltiden och det är alldeles för mycket för att nämna här men speciellt intressanta bitar är Dödsmarschen från Bataan i ett av de tidigare avsnitten med mycket bildmaterial och väldigt ingående berättande av överlevande från denna fruktansvärda vandring. Också landstigningen under Operation Overlord på Omaha beach, (som många av oss genomlidit under tv-spelsessioner gissar jag) där amerikanerna fastnar tidigt och lider stora förluster som kan förminskas något av rena improvisationsmanövrar. Ja, det är mycket. Väldigt mycket att se, förundras över och försrkäckas. The war är komplett på alla dess vis och jag är helt frälst.

Det enda negativa jag kan tänka mig säga om den här ”boxen” är att just själva boxen inte känns tillräckligt lyxig för sitt innehåll. Lite mer kräm hade kunnat lagts men det är ju knappast betygsgrundande och The war hamnar på en klockren femma. Den bästa krigsdokumentärserie jag sett på länge, mycket möjligt den bästa jag sett.

INGA KOMMENTARER