The trigger effect

Försumbar underhållning i vardagsdystopiskt landskap.


Matthew och Annie (Kyle MacLachlan & Elisabeth Shue) är ett normalt förortspar som helt plötsligt befinner sig i en märklig och dystopisk värld när stadens elförsörjning och hela telefonnätet slagits ut. Paniken sprider sig som malaria hos den annars lugna befolkningen och plundrare, inbrottstjuvar och annat löst folk ser sin chans till fritt spelrum. Då det inte verkar som om att ordningen kommer återställas och en gräns passerats då en ung man brutit sig in i deras hus så bestämmer de sig för att med hjälp av kompisen Joe (Dermot Mulroney) ta sin drygt ettåriga dotter till säkrare miljöer. Med alla betalmedel låsta i bankkort som inte fungerar längre så blir det en en resa med minimala medel, i en värld helt lamslagen utan dagens “moderniteter”.

Manusförfattaren David Koepp har försökt få till en dystopisk känsla i sin berättelse om hur vardagslivet snabbt förvandlas till kaos och förvirring, frågorna kring vad du själv skulle göra i en liknande situation är ofrånkomliga och på det stora hela det intressantaste du lockas tänka. David Koepp har manustitlar som Jurassic Park, Mission impossible, Panic room och Spiderman i bagaget (för att bara nämna några) så kan du förvänta dig något filmiskt välskrivet. Tyvärr så lyckas inte Koepp sammanfoga sin regissörsstil med sitt duktiga skrivande och The trigger effect faller rätt så platt på kombinationen av bra ingredienser för en spännande thriller i en film som inte är på väg någonstans.

För thriller-aspekten är genomarbetad och har väldigt många ljuspunkter. Problemen finns i att konceptet känns väldigt svårköpt på grund av sin vardaglighet och icke-spännande atmosfär. Lite för mycket business-as-usual i en Stephen King-inspirerad värld. Kyle MacLachlan och Elisabeth Shue’s insatser är tillsammans med Dermot Mulroney rätt starka, spänningen mellan de tre ökar både psykologiskt och sexuellt, vilket Shue (som hon gör så bra) förstärker genom att återigen vara den åtråvärda kvinnan mittemellan. De yttre omständigheterna avväpnar dock det som kunde ha blivit riktigt bra och det mesta känns på något vis ofärdigt när det lider mot sitt slut.

The trigger effect är långt ifrån en spännande thriller utan tråkigt nog mer en film som rullar förbi obemärkt. Det är svårt att se någon egentlig mening med det hela förutom att människor världen över är opportunister som alltför länge förlitat sig på det moderna för sin överlevnad (Redan 1996, tänk dig nu!) och de tre förortsmänniskorna vi följer har vissa intressanta egenskaper. Brokiga förflutna och passivt aggressiva relationer bland annat. Tyvärr följer de till slut filmens mediokra karaktär även om Koepp med ensemblé försöker få till något intressant både med intriger som byggs i en alldeles för lång inledning.

En film för dig som var smått förälskad i Kyle MacLachlan från Twin peaks eller Elisabeth Shue som visade prov på mänsklighet i Farväl Las Vegas vilken hon medverkade i året innan. The trigger effect erbjuder inte mycket mer än försumbar underhållning med mer långtråkiga scener än de spännande. Välskrivet men utan den udd som behövs för att det ska bli spännande på riktigt.

INGA KOMMENTARER