The tourist Bluray

Den glänsande stjärnduon i The tourist behöver dammas av.


Frank (Johnny Depp) semestrar i Venedig när han på ett tåg träffar den vackra donnan Elise (Angelina Jolie), hon kliver in i hans lugna semesterplaner som tagen ur vilken deckarroman som helst. De påbörjar en lättsam och oskyldig flört som kommer leda till en omvälvande upplevelse där de jagas av både Interpol, den italienska polisen och inte minst den ryska maffian.

Den glade turisten förväxlas med en tjuv som kommit undan med en stor mängd euros och alla vill ha tag i bytet av olika anledningar. Mitt i allt finns Elise som en spindel i nätet. Hon drar i en tråd här, en tråd där och försöker styra upp situationerna som uppstår för att få ut det bästa hon möjligen kan. Från det ena till det andra så hinns det med ganska mycket i den här ”Catch me if you can möter Bourne Ultimatum” doftande spionthrillern.

Johnny Depp kan precis som vanligt efter att han gjort ”Pirates of the caribbean” inte kan hålla sig borta från att vara fysiskt larvig nära vatten trots att hans roll är skriven som en sävlig och beskedlig matematiklärare. Alldeles för mycket svart mascara i undersidan av ögonen och samma hattiga beteende i grunden gör honom till en blek och urvattnad kopia av den glade och överdrivne Jack Sparrow. Depp har förlorat en stor portion av sin trovärdighet genom att kategorisera sig själv som antingen pirat eller huvudrollsinnehavare i valfri Tim Burton-film och det märks bättre än någonsin i den ”The tourist” som varken har plats för pirater eller Burtonesqua utsvävningar.

Mot sig har han den enligt många vackra Angelina Jolie vars ansikte nuförtiden rör sig som en enda stor unison muskel. Hon har tilldelats märkligt få repliker för att inneha en sådan tung roll i filmen (hon talar, tro inget annat) men gör sitt jobb efter förutsättningarna och bidrar både som styrning för filmens män och som den vackra kvinnan. Jolie beter sig som om hon vore på ett podium och även om hennes rollkaraktär möjligen är i det seriösaste laget så tar hon det ett snäpp längre.

Handlingen är i enklaste laget och utan några egentliga överaskningar även om det är meningen att de ska finnas där och dela ut aha-upplevelser till oss alla i publiken, det är lättgissat men tillräckligt invecklat för att vara värt att se färdigt. Avrundningen pågår i nästan en halvtimme och det är ju alldeles för länge, det blir inte alls särskilt spännande eller fartfyllt på det viset – såsom det brukar kunna vara i spionthrillers. ”The tourist” är en typisk söndagsfilm som man kan somna ifrån om det blir för sent på kvällen – mycket mer än så kan jag inte säga om den. Menlös och beroende av de stora namnen på framsidan av fodralet, snyggt filmad i ett vackert Venedig där vi får se mer av vattennivån än ”standarden” med långa helikopterpanoreringar.

Jolie och Depp känns omotiverade och faktiskt rätt så tråkiga att titta på förutom i avseendet ögongodis och istället för att de skiner, som de brukar kunna, så kliver Paul Bettany in som den kreativa skådespelaren med driv, ambition och känslor – han visar de båda storstjärnorna var skåpet ska stå och varför man tackar ja till ett manus. Stort plus för den polisman han spelar, den enda som framför en personlighet med fler än en dimension.

I övrigt så är bluray-utgåvan trevlig att titta på precis som duon Depp/Jolie, ljud och bild är som sig bör av hög kvalitét. Extramaterialet som också brukar vara lite matigare på blurayutgåvorna jämfört med dvd är inte en drivande anledning till varför man skulle kunna motivera mer pengar på en bluray än en dvd. Hackigt klippta, snabba småsnuttar med hypad musik och ett par featuretter kring filmens iordninggörande. Även ett kommentarspår – som är helt ok, nackdelen är att filmen rullar en gång till i bakgrunden när man lyssnar på det.

INGA KOMMENTARER