The Thing From Another World

Klassisk science-fiction som håller stilen.


I ett USA som var belamrat av UFO-upptäckter och fler bortrövanden än någonsin bestämde sig Howard Hawks och Christian Nyby att spela in The Thing From Another World. Filmen som skulle bli en av tidernas mest inflytelserikaste.

Precis som i John Carpenters remake från 1982 så dyker vi upp på en avlägsen polarstation samtidigt som något fantastiskt är i görningen. Vinden pinar på ute och minusgraderna kan räknas i trettiotal när en gigantisk flygande farkost kraschlandar bara några mil bort. En expedition ledd av Kapten Patrick Hendry (Kenneth Tobey) gör sig redo för att undersöka och det de finner är minst sagt mirakulöst. En infrusen varelse från yttre rymden.

Händiga som män var på 50-talet bränner de av ett par ordentliga thermite-laddningar som borgar för fångande specialeffekter och det tar inte lång tid innan ett isblock karvats ut för att forslas tillbaka till stationen. Men åter i värmen sprider sig snabbt obehaget när den inledande entusiasmen lagt sig. Forskaren Carrington (Robert Cornthwaite) och Kapten Hendry kan inte komma överens om det är ett forsknings- eller militärt problem de har att göra med samtidigt som prakt-klanten MacPherson ställer till det så att varelsen befrias från sin fångenskap. Irriterad och hungrig flyr den stationen men återvänder snart då hungern driver den till attack, mot manskapet som är redo för århundradets drabbning mellan man och rymdvarelse – och vilken batalj det blir!

The Thing From Another World DVDAtt The Thing är en klassiker är det säkert få som har missat, en tidlös science-fictionfilm som ställer man mot best men även ifrågasätter människors brutalitet och enkelspårighet. Inspelad i vakan av en värld som oftare än tidigare förut drabbats av UFO-aktivitet låg den helt rätt i tiden och blev en succé som publiken aldrig tröttnat på. Följd av två remakes, en av skräckmästaren John Carpenter (1982) och senare av Matthijs van Heijningen Jr. (2011) påminns vi om The Things storhet och odödlighet som en av tidernas bästa sci-fi’s.

Actionscenerna är några av 50-talets tuffaste där de farligare bitarna består av några effektiva explosioner och främst en lång scen med brinnande skådespelare som får det att krypa i kroppen ordentligt. The Thing (James Arness) är mer en klon av Frankensteins monster i overall än en mystisk varelse från rymden men det spelar ingen roll att 50-talets begränsningar i effektmakeri gör sig gällande, för framgången ligger inte i monstret utan i berättandet om det. Och genom att ständigt förbereda för nästa stora händelse hålls man alltid intresserad och alert. Korsberättandet av forskarnas entusiasm gentemot militärens pessimism och försök att förgöra varelsen ställer det moraliska dilemmat på sin spets och inte förrän i filmens sista skede ges det ett besked runt vilken typ av inkräktare vi har att göra med. (Eller vilken typ av varelse som skapas genom militärens aggressiva välkomnande.) Det är även då det allra häftigaste visuella effekterna visar sig och de är blixtrande minst sagt.

Det är helt klart ett måste att ha sett The Thing för den som anser sig intresserad av Hollywood-klassiker och/eller science-fictionfilm. Det här är filmen som format mycket av genren som vi njuter av idag och berättargreppen återanvänds fortfarande flitigt.

Funderar du på att skaffa den här filmen på dvd så är Studio S’s utgåva väl värd kosingen just för filmens skull. Bildkvaliten är ok och ljudet likaså, dock så är jag inte imponerad av extramaterialet som bara består av bilder och trailers. Lite mer hade jag hoppats på men å andra sidan så finns det inte många utgåvor som tävlar med den här och de som finns erbjuder inte mycket mer heller.

INGA KOMMENTARER