The Theory of Everything

Känslomässigt om makarna Hawking.


The Theory of Everything är en biografisk film där det känslomässiga tampas med det teoretiska, precis så som det varit i hela Stephen Hawkings liv. Ett liv som började göra historiska avtryck strax efter att han träffat och förälskat sig i Jane (Felicity Jones) och strax därpå drabbats av ALS, muskelsjukdomen som enligt läkarna bara gav honom ett par ynka år kvar att leva.

Theory of Everything blurayJane och Stephen gifte sig snabbt och skulle tillsammans bevisa att man aldrig ska ge upp. De levde ett jobbigt liv tillsammans men de levde och de överlevde. Idag är Stephen Hawking över sjuttio år gammal, har tre barn, är världskänd för sin forskning och är livs levande. Det här är filmen om hur det hela började och om Stephen och Janes gemensamma framgångar och bördor.

Med en fantastisk Eddie Redmayne i rollen som Stephen Hawking är det svårt att skilja på filmens värld och verkligheten i det här känslomässigt fångande dramat. Vi tas från det att Stephen var en pigg yngling som cyklade ikapp med sina studentvänner till dess att han förlorat kontrollen över de flesta av kroppens muskler. Vägen dit är både gripande och lärorik.

The Theory of Everything är den sanna berättelsen om en man de flesta känner igen för att han är erkänt intelligent men lika många på grund av hans sjukdom som tvingat honom till ett stillasittande liv och datoriserat tal. Robot-rösten.

Filmen handlar också, minst lika mycket om Stephens första fru (han gifte senare om sig två gånger) och deras över tjugo år tillsammans. Jane Hawking är en författare och eldsjäl som gick från att ta hand om Stephen för att hon älskade honom, till att ta hand om honom för att hon till slut inte visste något annat. De levde ett tufft liv tillsammans med ömsom utmaningar och framgångar där skratt förbyttes i gråt och vice versa.

Med hjälp av Jane Hawkings egenförfattade bok om sitt liv med Stephen som grund till manuset och James Marsh’s bästa insats som regissör hittills så är resultatet bländande bra, men bäst av allt med den här filmen är som jag nämnde ovan, Eddie Redmayne. Han fångar Stephen Hawkings själ och hjärta på ett så komplett sätt att jag luras till att tro att han faktiskt är den han spelar. Felicity Jones som spelar Jane är också hon otrolig och det krävs av dem båda, då de äger nittio procent av tiden i bild, med stöd av mindre men inte obetyande roller av David Thewlis, Emily Watson och Harry Lloyd för att nämna några. Den engelska “eliten” visar upp sin bästa sida och ja, det är en riktigt fin sida det.

Lärorikt om Stephen Hawking, känslomässigt om makarna Hawking och nyanserande om vad som hände bakom kulisserna. The Theory of Everything är en annorlunda biografi som du verkligen borde se, det krävs inget intresse runt matematik eller fysik, bara du vet vem Stephen Hawking är så kommer du att tycka om det här.