Jason Bateman & Jennifer Aniston i The Switch

Bästisarna Kassie och Wally ska ha barn, men Kassie vet inte om det än.


Har du gått omkring och varit lite småkär i en kompis någon gång? Tänkte väl det. Den som inte har funderat över ett möjligt romantiskt tema bland vännerna av det motsatta könet funderar förmodligen inte mycket alls, det hör till naturen att attraheras och till sunt förnuft att sätta gränser i vad man tar för sig. Det är ju riskabelt att testa sina kompisar om de gillar en lika mycket tillbaka. Resultatet kan vara förödande, pinsam tystnad, konstiga blickar, polisanmälningar.

Nu till New York där Kassie är en frisk fläkt som tröttnat på att leta efter Mr. Right. Han kanske inte finns? Hon har därför bestämt sig för att genom insemination införskaffa sig en mening med livet, ett barn. Förverkligandet av jaget sköts bäst med någon man kan projicera sig själv på och varför vänta på en partner för att börja, när det går så bra att göra det själv direkt?

Den bittra och livströtta bästa kompisen och kontorsnissen Wally besitter inte det sunda förnuftet som jag pratade om tidigare men han kan i alla fall skylla ett ödesdigert beslut på en kraftig fylla. På ett kalas hos Kassie tar han sig vatten över huvudet när han byter ut Kassies donators sperma mot sin egen och samtidigt berättar för oss hur filmen kommer fortlöpa… Anledningen till att Wally har tillgång till inseminationsmaterialet är att Kassie’s kalas är en slags ”Soon to be pregnant-fest” i vilken huvudnumret och avslutningen på kvällen innebär lite privat tid för Kassie inne på sin egen toalett, nu intet ont anande om vems säd som är på G.

The Switch (Pappa på Burk) DVDEtt märkligt val av storyline, men nyskapande, jag vet inte om jag har sett den här filmen förut i någon annan skepnad men det tror jag inte. En kidnappad graviditet som resulterar i en annars mycket standardiserad romantisk film med några inslag av tappra försök till komedi. En romantisk komedi alltså.

The Switch som tilldelats den osmakliga svenska titeln ”Pappa på burk” fyller kvoten för alla typiska scener som bör finnas i en romantisk film. Den har de två ensamma själarna som inte ser varandra för alla träd, försvårandet av deras relation till varandra, en separation, en återförening och två stycken glödlampor som tänds över varsitt huvud någonstans mot slutet av berättandet. The Switch använder sig av alla trick som tillåts och gör det ganska bra. Men…

Aniston och Bateman delar inte någon märkbar personkemi i starten men deras samspel fungerar även om det verkar lite väl ”direkläst från pappret.” När sen ytterligare en roll börjar figurera med synen i höfthöjd på dessa två så blir det lite mer intressant, lite mer öppet och ärligt. Den här öppenheten hade behövts i filmens introduktion för att i alla fall försöka gripa tag i tittaren och respektera dess empatiska förmåga, varken Kassie eller Wally framstår som särskilt intressanta människor.

Jämför man porträtten här med porträtten i Sleepless in Seattle där Tom Hanks och Meg Ryan verkligen visar oss dem vi vill se så förstår man snart vad som saknas i The Switch. (Filmerna har en del likheter därför väljer jag Sleepless som motvikt, även om det är en mycket, mycket bättre film.)

Förutom de ointressanta huvudrollsinnehavarna så ligger The Switch inte långt ifrån resten av de moderna romantiska komedierna som släpps. Den har ett par stora stjärnor som ska dra intresse, en rolig handling som är annorlunda och saknar egentlig trovärdighet, därför helt ok att garva åt från alla håll samt den raka berättelsen som leder till det vi alla vet och förväntar oss. Det finns inte många anledningar att se en film från den här genren förutom förströelse och det är där The Switch har sina fördelar. Den är inte dåligt berättad även om den är förutsägbar, den innehåller en del roligare scener mellan Jason Bateman och Jeff Goldblum som är med som Wally’s chef och rådgivare men det är allt. För en bra romantisk komedi, välj Sleepless in Seattle, för en ny romantisk komedi – ta den här. Har du sett Sleepless? Se My Sassy girl.

INGA KOMMENTARER