The Stanford Prison Experiment

En fångande fängelsethriller.


Det är sjuttiotal, det är frigjort, det är vågat och det mesta i forskningsväg har fortfarande fritt spelrum. Det tar psykologen Philip Zimbardo tillvara på ett sommarlov när han anlitar strax över dussinet unga män för att under två veckor simulera ett fängelse i Stanford Universitys källare. Hälften av dem är vakter, den andra halvan fångar.

Experimentet, som skulle skapa kontrovers och resultat, var satt för att se hur institutionen påverkar individen. Skapar vi nya identiteter under press för att klara av situationer eller står “vi” starka vid våra principer, vår etik och moral?

Oskyldigt och tråkigt var forskarens inledande tankar om experimentet. Men när utvecklingen gick från en lekfull introduktion mot ett påtagligt helvete så utmanades alla Zimbardos principer – The Stanford Prison Experiment gick från fiktion till verklighet och för pojkarna i spelet var allt på fullaste allvar. Låter man då forskningen gå först, eller individerna?

Stanford Prison Experiment bluray Så hur står sig en simulering av ett fängelse när det finns tusentals “riktiga” fängelsefilmer att tillgå. Svaret är, riktigt bra. För The Stanford Prison Experiment är lika mycket långt ifrån att vara en fängelserulle som den är nära. Det psykologiska spelet, dess påverkan och analys från forskarna mixas otroligt bra med det nittygritty-riktiga som utspelar sig i källaren på det anrika universitetet.

Som publik luras jag ibland att det är på riktigt och blir nästan upprörd över den grymhet som vakterna utsätter internerna för. Alla spelandes sina roller, till en början. Till en början skriver jag eftersom experimentet hamnar i ett verklighetsvakuum där resten av världen inte når in. Det är på riktigt, psykologiskt, medan det inte är på riktigt, rent konkret. Förändringarna hos personerna låter inte vänta på sig och kampen för överlevnad innanför väggarna som blockerar den akademiska världens bibliotek och skolsalar är verklig.

Att The Stanford Prison Experiment sen baseras på verkliga händelser, att den här galenskapen (om man får kalla det för galenskap) fick pågå, gör det hela mycket intressant. De dokumentärer som finns om projektet är sparsamma, inte särskilt känslomässigt involverande utan faktabaserade, så att först se spelfilmen och sen en eller ett par dokumentära filmer om det, ger en väldigt god insyn i vad som hände, varför och hur. Vilket jag gjorde samma kväll och nu känner mig väldigt tillfreds med min insyn i den här inte hemliga, men i alla fall något hyschade, gammeldags’a experimenttekniken.

Gillar du spännande och ovanliga filmer så är det här definitivt värt att slå ett getöga på. Välregisserat som tredje film från Kyle Patrick Alvarez och mycket välspelat av de unga männen. Det är trovärdigt helt enkelt – och väldigt intressant.