The Moth  Diaries

Långsamt blir snabbt och sen är det slut.


Besvikelsen är total när jag inser att The Moth Diaries inte alls är den asieninfluerade skräckfilmen jag hoppats på, utan mer en blandning av sunkiga The Roomate och valfri highschoolfilm som handlar om tjejer som inte kommer överens. (Jag har inga bra exempel, fyll i själv. Mean Girls?) Jag vet inte varför jag trodde att den här filmen skulle vara ett i alla fall hyfsat napp, men hur det än gick till så bedrog jag mig själv, förmodligen baserat på det stiliga omslaget som såhär i efterhand inte heller det verkar särskilt snyggt…

Men du har fortfarande chansen att lämna den här skola-får-besök-av-gotisk-flicka-med-dunkla-motiv-filmen åt sidan. En film som följer tätt bakom Twilight med motivet att charma alla som tycker att skräck är en överlägsen genre för att få till ett ordentligt såpdrama. Skräck väljs fördelaktigt när man inte har något speciellt att berätta eftersom det inom genren är fritt fram att fantisera ihop vilka händelser som helst utan att behöva förankra sig i verkligheten. Vilket Mary Harron (regi, manus) tar fasta på när hon berättar en riktigt tråkig saga från en tonårings hemliga dagbok.

Författaren som ligger bakom de ångestladdade raderna i dagboken heter Rebecca (Sarah Bolger), en ung kvinna som påbörjar en ny termin på en exklusiv flickskola och äntligen får återse bästa vännen Lucie (Sarah Gadon) samt söka blickar från den nya heta Engelskaläraren Mr. Davies (Scott Speedman). Allt är frid och fröjd och alla vännerna skrattar och har roligt tillsammans när de berättar om sina sommaräventyr och hur det står till med allas oskuld och liknande tokroliga anekdoter. Tills friden bryts och den nya tjejen på skolan presenteras. En lång slank tjej som döpts enligt 1800-talsstandard och bär namnet Ernessa. (Lily Cole)

Ernessa pockar på allas uppmärksamhet genom att vara en begåvning inom alla områden och trots sitt avskräckande sätt att bete sig tycks hon dra till sig allas oavkortade beundran. Förutom Rebeccas, hon ser igenom Ernessa som om hon vore utsmetad läppglans och förstår att någonting inte står rätt till. När de andra flickorna en efter en råkar ut för bisarra olyckor eller blir allvarligt sjuka inser Rebecca att hon är den enda som kan ta reda på vad det är som pågår och hon börjar ställa frågor vars svar hon förmodligen är den sista att få höra.

The Moth Diaries Packshot Sverige DVDFör alla andra förutom Rebecca har antingen charmats (de i filmen) eller som oss i publiken, förstått vad Ernessa är, var hon kommer från och hur man får väck henne. Ändå leds vi i snigelfart genom en film som jag önskar att jag aldrig stoppat in i dvd-spelaren. Det går att dela upp den här filmen i tre olika sekvenser där Varför? tar upp tre fjärdedelar av filmen och är obönhörligt tråkigt och oföljsamt presenterat. Därför!? å andra sidan tar väldigt kort tid och får dela på den sista fjärdedelen med Hur fixar jag det? som är oförskämt abrupt för att sen övergå i ett sentimentalt avslut fyllt av självgodhet där vi ombeds glömma alla förutom huvudrollsinnehaverskan, då det tydligen bara var hon som spelade någon som helst roll i den här filmen.

The Moth Diaries är en ohyggligt tråkig film där det enda som hjälper till med att skapa lite spänningar är byggnaden där allt utspelar sig samt en del oväntat grafiska flashbacks runt något jobbigt som hände Rebecca under sommarlovet och ger en minimal chockverkan. Det räcker såklart inte på långa vägar. Istället för att fokusera kameran på en vettig handling så blev det någonstans på vägen bestämt att precis allt som har med tonårstjejers problem ska behandlas även om det innebär att ingenting får tillräckligt med plats. Förklaringar är bortkastad tid och att skapa en kuslig stämning är oviktigt, då det ändå handlar om vänlig hjärtesorg vänner emellan mer än att hålla publiken vaken.

Möjligen är det här en film som riktar sig till unga kvinnor som även de skriver dagböcker och drömmer sig bort till gotiska äventyr där vardagen är lite extra saltad mot kvällen, när allt gotiskt händer. Inget fel i det, men jag har svårt att tänka mig hur The Moth Diaries ens skulle kunna tillfredsställa en publik som bara är ute efter det emotionella värdet i en skräckfilm, för att lämna resterande ingredienser åt sidan. För det finns mycket att behandla, men ingenting får en värdig plats bredvid Rebeccas sökanden. Ett arbete som för övrigt kan sammanfattas som något av det larvigaste jag sett på film under en väldigt lång tid.

Gillar du skräckfilm så gör du bäst i att undvika The Moth Diaries, är du å andra sidan mer intresserad av emotionella berg-o-dalbaneturer i lag med torrt skådespelande unga kvinnor så kanske det fungerar ändå. För mig så är det här rent av trist och långt ifrån underhållande, det finns ingenting smart, ingenting visuellt sevärt och handlingen drivs av motiv som jag har svårt att fästa något värde vid att ens bry mig om.

INGA KOMMENTARER