The Last Exorcism

Exorcismskräck i dokumentärformat.


Ett team dokumentärfilmare möter upp med pastor Cotton Marcus för att spela in en film om hur religion mest blivit ett önskeuppfyllande Söndagsnöje. De får se hur pastorn tar lätt på sin församlings tro på Jesus Kristus och den allsmäktige och predikar likt en artist för sina fans, vilket han oblygt berättar är som vilket annat jobb som helst. Han har även deltagit under många demonutdrivningar, där han utvecklat ett lekfullt koncept med olika attiraljer för att lura ur de drabbade ur sina vanföreställningar. (Han påstår att alla besatta är rakt av tokstollar som bara behöver bekräftelse.)

För att bevisa att han har rätt (och gör rätt) låter han teamet filma honom när han tar sig an att driva demonen ur stackars Nell från Ianwood. En ung hemskolad kvinna som på dagarna är den sköraste varelse, men på nätterna tydligen mördar boskap för att vakna fullt nedblodad utan några minnen av vad som hänt.

Övertygad om att pastorns krucifix med inbyggda rökmaskiner och dolda högtalare under sängen ska vara tillräckligt inleds excorcismen. Men Nell visar inga tecken på bättring, istället förvärras hennes tillstånd och snart befinner sig alla runtomkring henne i akut livsfara, då den självsäkre pastorn retat upp Nells inre väsen på riktigt.

The Last Exorcism DVDDet dokumentära formatet är en välsignelse för The Last Exorcism som i övrigt mest lutar sig mot gamla företeelser och knep för att skrämma slag på oss i publiken. Den unga Nell är i sina sämsta stunder en skrämmande syn och när den rätt typiska handlingen utvecklas till något större plockas pluspoäng, men det räcker inte riktigt då det aldrig blir särskilt läskigt och absolut inte så lovande omtumlande som fodralet upplyser om. Tänk om det någonsin var som fodralet ser ut va…? Filmens problem ligger i att den är alldeles för velig och omständig. Det finns utrymme att dra till det ordentligt och göra en utomordentligt grym och skrämmande sak av Nells besatthet men tveksamheterna runt hur mycket man kan trycka på gränserna gör det mesta halvdant och rätt långtråkigt. Det blir mycket väntande och mycket skakig kamera som inte filmar något vettigt, även om det hela uppfattas som rätt intressant ändå.

I den korta rollistan syns välbokade men mindre kända Patrick Fabian som pastorn, välspelad och naturlig. På andra sidan av hans plastkors ser vi Ashley Bell och hennes insats som förnäm lantflicka goes besatt med mord i blicken är väldigt välgjord. I det dokumentära formatet faller bådas insatser väl och det finns ingenting egentligt att klaga på, inte heller från biroller av Louis Herthum eller Caleb Landry Jones som spelar Nells far och bror.

Jämfört med sin uppföljare så är The Last Exorcism riktigt bra då den i alla fall har någorlunda skaparlusta att bidra med, men det är inte en film som skrämmer den som sett ett par skräckrullar sen tidigare. Den är välspelad, känns spontant filmad och värd att ta fram i brist på annat. Boka inte hela kvällen runt den och definitivt inte om du tänkt se uppföljaren direkt efter, för den saknar det mesta som filmarna lyckades med här.

INGA KOMMENTARER