The Last Exorcism 2 Special Art

Den sista exorcismen. Igen.


När vi lämnade Nell och pastor Cotton Marcus i den första installationen av The Last Exorcism så var det efter en uppsjö av överraskningar och en viss trötthet på att det aldrig blivit riktigt läskigt.

I uppföljaren har dokumentärfilmsformatet dumpats för ordentlig spelfilm och vi möter återigen Ashley Bell i rollen som Nell, den unga kvinnan med ett rejält demonproblem. Hon har som ett mirakel brutit sig lös från kaoset som rundade av den första filmen och är nu en av fem unga kvinnor som bor på en ungdomsanstalt i New Orleans, där hon hittat trygghet och framtidstro. Men alla planer för ett normalt liv grusas när demonen Abalam återvänder och än mer bestämt tränger sig på i ett sista försök att vinna kontrollen. Han är envis den där Abalam.

Som en skänk från ovan möter Nell den mystiska Cecile (Tarra Riggs) och tillsammans samlar de all kraft de kan för att stävja demonens framfart. De får hjälp av en ännu mer mystisk organisation som dribblar ordentligt i voodoo, men frågan är om någonting biter på Abalam, som växer sig starkare och starkare för varje misslyckad exorcism…

The Last Exorcism - Part 2 DVDOm du gillade det dokumentära berättargreppet och den något bisarra humorn i den första filmen så blir du nog ordentligt besviken den här gången. Ingenting finns kvar. Spelfilmsformatet har fått ta över och under Small Town Murder Songs-regissören Ed Gass-Donnellys regi blir det snyggt men långt ifrån en effektiv nagelbitare. Det är mer en slö thriller med lite småloj dramatik, hissmusik i skräckfilmsformat där humorn som skapade en charmant inledning i den första filmen är som bortblåst. Kvar finns det bara en tunn spinoff-historia som inte utvecklas nämnvärt och öppnar för väldigt få tillfällen att skrämmas.

Den här bilden är inte med i filmen, men visst är den cool?[/caption]På plussidan är det bland annat roligt att återse Ashley Bell i rollen som Nell. Hon är huvudnumret och egentligen den enda stora anledningen till att ta en titt. Hennes förmåga att gå från lantflicka som aldrig varit ute på internet till psykotisk galning är rätt imponerande.

Det finns också några minimala detaljer som skiner som diamanter i mörkret, en streamad version av den första filmen syns på en dator, några rätt schyssta mord och en uppvisning i hur snabbt det kan gå fel när demoner ska fördrivas. En sexscen med väsen från andra sidan ska inte heller glömmas såklart, klassiskt. Men på det stora hela väger det tråkiga tyngre än det underhållande, det blir till slut så pass slött tempo och klyschigt innehåll att inte ens blödande hus roar mig. Och då har det gått rätt så långt…

Precis som i den första filmen så spelas det säkert och mycket av det som borde visas för att terrorisera publikens sinnen lämnas åt fantasin och visas genom glasdörrar och liknande, inte så som Hitchcock hade gjort det – utan oengagerat och mindre effektivt. Ed Gass-Donnelly visade prov på duktig regi i Small Town Murder Songs och Eli Roth (Hostel) har hjälpt till med producerandet så det mjäkiga känns både konstigt och överraskande. Möjligen ett antal val för att nå ut till en bredare publik, oavsett vilket så tycker jag att det är väldigt fegt.

Nej, för all del hoppa över den här filmen om du inte tvunget känner att du måste veta vad som hände med Nell efter den första filmen. Alla frågor besvaras, men svaren är långt ifrån underhållande.

INGA KOMMENTARER