The Kick DVD

Ett montage av snyggt koreograferade fightingsekvenser.


Det syns på fodralet till The Kick är mer av en underhållningsfilm än regissören Pracha Pinkyaews tidigare stora framgång, Ong Bak. Samtidigt så är filmerna väldigt lika varandra då det i båda filmerna ställs gott mot ont och dörren som leder mot målet måste sparkas upp i nån form av 720-graders vertikalspark.

Vi följer familjen Moon som stoppar en fräck stöld av en Thailändsk nationalskatt och därmed ställer sig i vägen för den beryktade boven Sukdoo. En person ingen vill ha som fiende. Men Sukdoo är den som tar sig vatten över huvudet när han ivrigt försöker hämnas, då familjen Moon är kvalificierade Taekwondomästare och alltid redo för nya utmaningar. (Ja, förutom lille pojken Typhoon som är självlärd bombexpert). Sukdoo gör allt han förmår för att återfå sitt byte samtidigt som han vill göra exempel av familjen – ett par dåliga ideér som fungerat i teorin, men som sparkas av bordet i praktiken.

Och sparkas gör det fullt ut i The Kick precis som titeln tydligt tipsar om. Det handlar som sagt om det klassiska gott mot ont och att vräka omkull så många anonyma bovar som möjligt innan jakten avslutas. Självklart med en ordentlig slutfight koreograferad som om det vore Cirque de Soleil i kampsportsformat. Erbjudandet om underhållning hålls så länge man finner spektakulära sparkar, slag och kombinationer av de båda outtröttligt roligt. Gör man inte det så finns det väldigt lite att roa sig med även om försöken görs och sidekicks som Petchtai Wongkamlao bidrar med en viss humor.

Äventyret är en rak linje och det är (mycket som i Ong Bak) inte ens nödvändigt att hänga med i vad som händer eftersom det inte direkt är hänförande intressant eller solitt. Visst fungerar handlingen men den bidrar inte med mycket annat än en ursäkt att bussa tonvis av skurkar mot familjen Moon samtidigt som storskurken sparas till slutet. På sidan av imponeras jag ändå lite av de sidohandlingar som skapar ett bredare persongalleri samt hur de behandlas, jag gillar även hur allt sammanbinds av en historia som sträcker sig tillbaka i tiden och ger lite extra bredd.

Det var dock väldigt länge sedan jag ledsnade på de här kampsportsfilmerna i action eller komediformat. Jag ser hellre att det är stort och grandiost, totalfånigt eller våldsamt så att man chockeras – den här mellanvägen är full av liknande filmer som inte väljer identitet och förblir montage av snyggt koreograferade fightingsekvenser. Men inte alltid, en hel del tveksamma koreografi/regi-beslut har tagits som verkligen gör paus i all fart och fläkt. Märkligt med tanke på vem/vilka det är som står bakom kameran…

Det som The Kick ger räcker inte och blir rätt trist att hänga med i efter en dryg halvtimme – om man inte är intresserad av just det. Då är det å andra sidan mycket att titta på. För mig blir det helt enkelt alldeles för lite handling och alldeles för mycket sparka och slåss.

INGA KOMMENTARER