The Interview

Kontroversen före releasen var bättre än själva filmen.


Sony hamnade i rejält blåsväder när Nordkorea fick nys om komikerna Seth Rogen och Evan Goldbergs samarbete i “The Interview”. Hur nära en ordentlig konflikt det verkligen var har jag inte en aning om, men att den Nordkoreanska regeringen visade missnöje över den amerikanska komedin, där två opportunistiska tv-män ska mörda deras ledare, Kim Jong-Un, ja det var ett faktum. Innan releasen skickades det brev till presidenten, det attackerades friskt och framgångsrikt från hackergrupper, bomb- och mordhot flög från både höger och vänster och bredvid kaoset satt hela västvärlden, bara väntade på att få se filmen nån gång. För bättre PR än såhär går det nog inte att få.

Filmens motståndare fick delvis sin vilja igenom då “The Interview” inte visades i ett stort omfång på biografer, filmen sägs ha kluppits om och ändrats i blidkande syfte och releasedatumet flyttades månader framåt, men ett datum fanns det i alla fall fortfarande. Nu är den också släppt och gensvaret har varit enormt, om man räknar i tittarsiffror alltså. Online spreds filmen via uthyrning och är idag Sonys mest uthyrda film online. Det tog inte heller lång tid innan de illegala nedladdningarna också var massiva och snart hade alla sett filmen… …och lika snabbt glömt bort den.

Interview BlurayFör “The Interview” är inte den omvälvande eller kontroversiella komedin som alla tänkte att den skulle vara. Det är bara ännu en film med James Franco och Seth Rogen i huvudrollerna, där de beter sig på samma sätt som de gjort sen radarparet sattes ihop, nån gång för en herrans massa år sen. Visst har manuset en hel del bitig kritik i sig, färdig att dela ut till Nordkorea och även till västvärldens konsumtionskultur, men när Franco och Rogen står i bräsen för att meddela den här kritiken, då blir det inte särskilt slagkraftigt.

Handlingen följer tv-männen Dave Skylark (Franco) och Aaron Rapaport (Seth Rogen) då de i ett försök att förändra innehållet i sitt snaskiga kändisprogram på TV får chansen att intervjua Nordkoreas store ledare, Kim Jong-Un (Randall Park). Så snart de annonserat att Kim Jong tackat ja till att medverka så knackar CIA på Skylarks dörr, för att övertala honom att mörda ledaren istället. Skylark och Rapaport nappar på erbjudandet eftersom de inte har något val och beger sig snart till Nordkorea – ett land där kärleken blommar, människorna har det bra och ledaren är rättvis. Enligt den officiella versionen i alla fall.

Det roliga med “The Interview” är exakt detsamma som dess akilleshäl. Rogen och Franco. De gör ju sig väldigt bra tillsammans för humorns skull och den här filmen är inget undantag. Har du skrattat till “Pineapple Express”, “This is the End” eller någon annan film med Rogen och Franco så kommer du att skratta precis lika mycket den här gången.

Tillsammans med härligt spännande biroller från Diana Bang och Lizzy Caplan som verkligen lyckas undvika att enbart bli sexuellt laddade bimbos till att bli viktiga karaktärer som för filmen framåt så håller de igång skämten och tempot i filmen så pass att en aldrig riktigt haltar, men aldrig heller får mig att rycka i nödbromsen. Randall Parks har anammat den möjligen svåraste rollen i filmen som den store ledaren och han lyckas till en början riktigt bra och övertygande. Men ju längre filmen tar oss och ju mer vi lär känna honom, desto värre blir också Parks agerande. Mot slutet önskar jag faktiskt att alla hans tagningar sakta hade fallit mot klipprummets golv, speciellt i det mest kritiska ögonblicket då hela världen ser på Skylark och Kim Jong-Un i direktsändning. Då är det ordentligt jobbigt, inte bara för Kim Jong.

Behållningen med “The Interview” blir radarparet och de uppenbara gagsen som de kommer bjuda på. Också kvinnorna som gör det bästa av den begränsade tiden i bild de får och handlingen, som trots att den är sämre än jag hoppats, håller. Hypen före filmens release skapade bara besvikelse och kan bortses från då det här inte räcker till, sett till det kontroversiella. För jämförd med kontroversernas kontroversfilm “Team America: World Police” så är det här lika omskakande som att kattungar sover. Ok, det finns lite mer udd, men man får överdriva. Så se endast för att ha roligt och för att citera Public Enemy; “Don’t believe the Hype”.

Stort plus i kanten för Sonys utgåva “Freedom Edition” som håller en ordentlig kvalité och har mängder av extramaterial som verkligen gör detta till ett givet köp på bluray. Tänk inte ens på DVD eller på att hyra, du kommer missa massor.