The Incident (Asylum Blackout) DVD

Välspelad och spännande men ingen överraskning direkt.


En storm drar över Seattle och lämnar staden strömlös. Inte bra för personalen inne på traktens mentalsjukhus där säkerhetsspärrar inte längre fungerar och dörrar plötsligt står olåsta. I sjukhusets matbespisning arbetar tre aspirerande musiker som nu finner sig inlåsta från omvärlden tillsammans med ett gäng blodstörstande mentalpatienter. Upplagt för jakt, strid och blodigheter i mörka miljöer – och det är precis det vi får.

Att placera en skräckfilm i ett mentalsjukhus är ett av de enklaste sätten att locka en publik. Det enda som toppar är nog användandet av ett nedlagt mentalsjukhus. Är det inte spöken från forna patienter som härjar så finns det gott om skrämmande rum och korridorer att mörklägga för att skapa den där hemska ovissheten som så många av oss älskar att få uppleva. Konstigt nog. Det blir läskigt automatiskt i lokaler som huserar de galnaste av galna och i The Incident tas det här i bruk. Visuellt som en sampler runt hur ogynnsamt det är i institutionella lokaler så snart det flourescenta ljuset slocknat och lämnat plats åt skuggorna. Inramat i ett mönster av symmetri och närgångna bilder av musikvideoregissören Alexandre Courtes som visar prov på att han kan mer än kortfilmsformatet.

The Incident är inte en nyskapande film och lutar mer åt thrillerhållet än skräckfilm även om den innehåller en hel del inspiration från både Alone in the Dark och Silent Hill (tema och bildmässigt). De stora missarna görs runt de tre personerna som fäktar för sin överlevnad, då deras musikkarriär av någon anledning tycks ha varit en intressant sak att berätta om, vilket det inte är – samt att filmens avslut är mer införlivande av det typiska än den omvälvnade överraskning som jag misstänker var förhoppningen. Vart filmen är på väg syns på långa vägar och det lämnar mest jakten och överlevnadskampen samt miljöerna som de tre anledningarna att fortsätta titta.

Som tur är så är de tre ingredienserna tillräckligt välstekta och The Incident överlever på att vara en blockad av ljus där hoppet alltid tycks förlorat. Sevärd för Courtes känsla för passande bilder, för skådespelet som är av oväntat hög rang samt att det ofta är spännande även om det är förutsägbart. Jag gillar även karaktärerna som sitter bakom lås och bom, där deras inblandning i filmen inte bara är att plötsligt hoppa ut ur mörkret för att skrämmas. De ges en mänsklighet och identitet som är ovanligt detaljerad och väldigt uppskattad. Det är ytterligare en av anledningarna till att The Incident blir en spännande film, då det inte är monster, gastar eller spöken från forna tider som står för blodstörstan – det är missanpassade individer med personliga motiv som står för det stora hotet. Ja, det plus massiva galningar som med största sannolikhet kommer att förvandlas till nämnda spöken när deras kroppar gått ur tiden.

INGA KOMMENTARER