Hilary Swank & Tommy Lee Jones

Dystert och beklämmande westernäventyr.


Veteranen Tommy Lee Jones regisserar och spelar en av huvudrollerna i det här annorlunda och väldigt blekdystra westernäventyret. En film där kärleken till den klassiska western blandas med en dramatisk handling som inte förlitar sig på dueller och halmstrån i mungipan. Istället skapas ett drama som verkligen tar med publiken på en känslomässig berg-och-dalbana.

Homesman blurayHandlingen inleds på en ranch mitt i ingenstans där bonden Mary Bee Cuddys (Hilary Swank) vardag präglas av arbete och ensamhet. Hon är en ovanlig kvinna för sin tid, ogift vid trettio års ålder och självförsörjande genom sitt lantbruk. Det hon allra mest vill är att dela sitt liv med någon, men än så länge har alla försök varit förgäves.

Så när chansen att bryta de vardagliga mönstren och att få se en bit av världen uppenbarar sig, även om världen mest är en öken, så nappar Mary Bee direkt. Med mulor förspända på en fängelsevagn ska hon genom den hänsynslösa öknen mot södern transportera tre kvinnor som i det hårda pionjärslivet förlorat förståndet. Mary Bee tar sig modigt an uppgiften på egen hand men stöter på vägen ihop med bondtjuven George Briggs (Tommy Lee Jones). Hon räddar honom från en säker galgdöd och kan övertala honom att ställa upp som Homesman, en hjälpande hand, i transporten av hennes annorlunda last. Tillsammans rider de söderut på en resa som blir allt annat än trevlig och njutbar.

Filmad i ett brett format med symmetriska bilder förvalt så är The Homesman utan tvekan en av de finaste westerns jag sett på lång, lång tid. Kunde man sätta en ram runt en film så vore det här ett passande motiv. Tommy Lee Jones regi är inte heller den fy skam och bortsett från ett par tekniska missar så har den klassiska westernkänslan fångats och förmedlats. Till utseendet en mäktig film helt enkelt.

Dramatiken är tät den också och att följa med Mary Bee och George på resan mot södern är både givande och upprörande. Personligheterna växer så det knakar och erbjuder inte bara en märklig, passande personkemi mellan Swank och Lee Jones utan också en eller ett par överraskningar som det är omöjligt att gissa sig till. The Homesman är inte en publikfriare överhuvudtaget utan berättar istället den historia som ska berättas. Nyttigt, härligt och beklämmande, då allt man önskar för ett lyckligt slut inte infrias.

The Homesman är en western för den som gillar det lite mer realistiskt, jordnära och enkelt. En film som verkligen fungerar i alla avseenden och trots sitt fokus på stil och dramatik känns äkta och sann tidsandan.