The green slime

Grönt slime, svingande tentakler och mansdrama. Välkommen till rymden 1968.


Personalen på UNSC upptäcker en asteroid som är på kollisionskurs med jorden. Kommendör Rankin (Robert Horton) har lämnat in sin uppsägning men får ändå uppdraget att spränga den 6 miljoner ton tunga stenen som skulle betyda hemplanetens undergång. Det är snabba ryck eftersom asteroiden rör sig snabbt och Rankin accepterar självklart uppdraget – trots att han kommer bli tvungen att arbeta med Vince Elliott, en gammal rival spelad av Richard Jaeckel.

Uppdraget är framgångsrikt och hjältarna firas när de återvänder till rymdfarkosten Gamma 3, men det de inte märkt är att en gäst har följt med på hemresan, ungefär en halv deciliter grönt pulserande slem, som kommer ställa till med mer bekymmer än någon någonsin kunnat ana.

”The green slime” delar otroligt nog regissör (Kinji Fukasaku) med filmerna Battle Royal I & II (bara en scen i 2:an), de totalgalna våldsfilmerna som skapade rabalder under 2000 och senare. Fukasaku gjorde sig känd redan innan dessa som en innovatör inom de japanska Yakuzafilmerna och satte genom sin stil och försmak för ultravåld igång en nio-delars filmserie 1973. Det märks också att det är en duktig person som står bakom kameran i ”The green slime”, men Fukasaku var ju inte direkt på topp här, eftersom han följde upp med hela ytterligare 48 filmer fram till 2003 då han lämnade jordelivet efter en batalj med prostatacancern.

Green slime är vad jag skulle vilja kategorisera som en feelgood-sciencefiction där allting går som smort till en början bland alla pipande sondljud, ultramoderna sextiotalsdatorer och diodförsedda kontrollpaneler som är helt oförståbara. Det är alltid lika trevligt att titta på dessa gamla semi-B-filmerna som oftast brister i antingen manuset eller specialeffekterna, eller båda. I ”The green slime” handlar det om specialeffekterna. Där rymdfarkoster, rymdstationer, explosioner och liknande är helt ok, men huvudattraktionen måste vara ett resultat av ett LSD-inspirerat produktionsmöte.

För i den fyrtioförsta minuten så introduceras resultatet av den där halvdecilitern grönt slime som följt med våra hjältar tillbaka. Tydligen så multipliceras dess celler så snabbt via elektriska impulser att den då har hunnit bli en rymdvarelse av rang. Formad som en människohög tumme med ett stort öga i mitten, ett par svingande tentakler, lite rastaliknande flätor och uppskattningsvis ytterligare femtio ögon utan ögonlock på bröstet är det en vämjelig syn som presenteras. Den rör sig lika segt som en pårökt sköldpadda och låter som ett telefonmodem på låg volym, men låt er inte luras. Det är en livsfarlig best.

Rankin och Elliott, som ännu inte lyckats komma överens kring sitt gamla groll och håller på hela filmen med ett lite smålöjligt gnabb, tvingas nu återigen att samarbeta för att stoppa varelsens framfart. Det här uppdraget tycks till skillnad från hur enkelt det var att göra sig av med en 600miljoner ton tung asteroid stört omöjligt – och det blir även fortsättningen och avslutningen på ”The green slime”, som sen bara blir tråkigare och tråkigare för varje laserskott som avlossas.

Men det är helt klart en sevärd film, främst för regissören som är mycket duktig, men även för det alldeles sagolikt mysiga science-fictionmiljöer som skapats och det roliga manuset. Först tar filmen sig själv på alldeles för stort allvar, för att sedan parodera sönder allt vad en seriös inledning heter. Ett praktexempel på hur fel det kan bli när specialeffekterna inte räcker till.

”The green slime” är en bra film att ha roligt med, det går inte att uppleva den på något annat vis efter att rymdvarelsen dykt upp och jag tycker personligen att det var mycket roligt, men inte riktigt hela vägen fram till slutet. Det blir för mycket av det ”goda” och efter en halvtimmes alienjakt så måste jag erkänna att det blivit rätt så trist trots de små bihistoriernas utvecklingar. Ett grandiost avslut med explosioner och mer fantastiska specialeffekter givetvis, värt att vänta på om nu filmen redan är igång.

INGA KOMMENTARER