The Good Lie

Lärorikt och aktuellt.


Om det är något som är på tapeten nuförtiden så är det flyktingar. Varför de kommer, vad de ska göra här, och varför de inte åker hem igen. Jargongen mot medmänniskor har överlag blivit hårdare och många tycks ha tappat bort sin humanistiska sida bland Facebookmyter och inhemsk politik. Det är en bedrövlig utveckling som inte är typisk Sverige utan gäller för hela den rika västvärlden, här, där vi sitter och läser filmrecensioner istället för att ducka för gevärseld.

Därför vill jag upplysa om att en lektion i medmänsklighet finns att finna i The Good Lie, Philippe Falardeaus film från 2014 som är baserad på verkliga händelser. Den ger en grym insikt i en verklighet som de flesta av oss aldrig upplever, tack och lov, och som öppnar ögonen för hur det faktiskt kan vara att fly, överleva och uppleva en annan värld – där precis allt är annorlunda än hemma.

The Good Lie blurayUnder det andra sudanesiska inbördeskriget (1983 – 2005) så dog mellan 1-2 miljoner människor. The Good Lie följer från det en grupp barn som hade osannolik tur, visade en enorm kämpaglöd och vilja att överleva, då de vandrade över 1200 kilometer för att nå det fortfarande aktiva flyktinglägret i Kakuma, Kenya. Vi följer dem först steg för steg som vettskrämda men modiga barn vars by bränts och föräldrar mördats, till vuxenlivet där de efter tretton år i flyktingläger får en andra chans i ett amerikanskt flyktingprogram och förflyttas till USA, Kansas. En ny värld, ett nytt liv – men också nya utmaningar.

The Good Lie är en film som berättar både om de vidrigheter som upplevdes i Sudan under kriget och hur svårt det är att anpassa sig som överlevare, även om man flyttat hundratals mil bort. Till en början är det här en magvändande tittarupplevelse där det är svårt att föreställa sig kampen mot solen, kriget och vattenbristen under en otrolig flykt. Efteråt förändras filmen till att bli en mer humoristisk och varm historia, då “The Lost Boys” som de sudanesiska männen skulle komma att kallas, gör sitt bästa för att lära sig Amerika, ett land där allt från övergångsställen till maten är helt nytt och främmande.

The Good Lie är både skrämmande hemsk och humoristiskt fin – båda delar väl värda att ta till sig – om inte bara för att se en bra film, utan också för att förstå varför människor flyr, varifrån de kommer och även, varför de inte åker hem igen. Den öppnar ögon med sin otroliga berättelse och i likhet med En Blomma i Afrikas Öken så känner jag mig helt matt när filmen är slut, det är så mycket att ta in, så mycket att tänka på.

Känner du för att se en film som kommer dra ner dig i sorg för att sen locka till skratt så ta en extra titt på denna. En film som fungerar lika bra för dig som vill ha ett utmärkt drama eller för att öppna ögonen en stund för det här med människor som flyr, det är inte så svart på vitt som man kan lura sig själv att tro.