The Flowers of War

En vacker film mitt i kriget.


Låt dig inte skrämmas av den romantiska bilden på fodralet. Det här är en film som erbjuder både starka scener från en vedervärdig krigsskådeplats och samtidigt ger oss stora personporträtt av människor som är krigets raka motsats. Skådeplatsen i Flowers of War har filmatiserats fler gånger förut, men sällan med en lika bred bild av kriget. Som exempel och jämförbara filmer, så finns den våldsamma City of life and Death som verkligen utmanar sin publik med att vara extrem rakt av, eller den mer biografiska The Children of Huang Shi med Chow Yun Fat, som är mer lik Flowers of War men ändå med många skillnader.

I Flowers of War följer vi en självisk begravningsentreprenör vid namn John Miller (Christian Bale). Han befinner sig i Nanjing-provinsen samtidigt som de japanska styrkorna inleder den ökända massaker som skulle begära över 200,000 liv, säkert lika många våldtäkter och en grymhet i krig som verkligen är bortom alla gränser. För sin egen säkerhet så barrikaderar han sig i en katolsk kyrka tillsammans med en grupp barn och en annan grupp prostituerade kvinnor. Till en början håller de sig separat, men ju närmre japanerna kommer, desto närmre kommer kvinnorna, barnen och John varandra också. Till slut, till sin egen förvåning så har John blivit både barnens och kvinnornas personliga skyddshelgon – och trots att han från början bara försökte tjäna lite pengar mitt i kriget så finner han sig väldigt engagerad i sin nya roll, samtidigt som krigets oljud kommer närmre och närmre.

The Flowers of War Bluray PackshotAtt det är en amerikansk hjälte mitt i ett främmande krig känns till en början en aning drygt, jag väntar länge på att det ska romantiseras kring hur bra USA är och att det är de som löser konflikter på allra bästa sätt, bara genom att vara amerikaner. Men i Flowers of War slipper vi (nästan) all flaggvajjande nationalism från just den sidan. För konflikten mellan Japan och Kina är ingenting man leker med och det vet regissören Yimou Zhang och manusförfattaren Heng Liu när de filmatiserar Geling Yan’s bästsäljande bok. Konflikten förminskas inte men gås inte in på i något närmre heller. Det är dramatiken som sker runtomkring ett specifikt område, i kyrkan och alldeles utanför som är i fokus här och faktiskt så räcker det alldeles utmärkt för att få till en utomordentligt dramatisk, gripande och spännande berättelse. Men det här är också enda anledningen till att jag bara ger filmen en fyra på betygsskalan. För trots att det är goda förutsättningar för en publikvänlig film så tycker jag att det historiska runt Nanjing borde kunnat få mer plats. Speciellt med tanke på att speltiden är över två timmar.

Samtidigt som Yimou Zhang undvikit att vara alltför glorifierande kring amerikaner, alltför kritisk mot Japanerna, trots att de knappast framställs som änglar, och skapat en dynamisk multinationellt relaterbar berättelse så görs det med en känsla för bilder och tempo som är helt suverän. Tillsammans med det väldigt trevliga ljudspåret på blurayen så är det en ren fröjd att titta på Flowers of War bara för att det ser bra ut och samtidigt låter väldigt bra. Det är en snygg effektfull film full av både färgrikedom som ger kontraster till de olika världar och människor som fasats ihop av ren slump.

Gillar du krigsfilmer som är involverande inte bara i hoppet om att protagonisterna överlever kulregnen så är The Flowers of War ett riktigt bra val. Den är full av spännande scener, hinder som måste övervinnas och viktigast av allt, mänsklighet mitt i krigets helvete. Det är oerhört lätt att förälska sig i den ledande kvinnan i filmen, Yu Mo (Ni Ni) och det hon bidrar med till filmen är enormt stort precis som det barngruppen och samspelet mellan dem alla är. Personligen är jag väldigt nöjd med att ha sett Flowers of War trots att jag var väldigt skeptisk till en början. Det är en film som lindar en runt sitt finger med romantik, drama och spänning, så är det något du söker efter, välj den här!

INGA KOMMENTARER