The deep (Miniseries)

Undervattensäventyr utan ordentlig inriktning.


Det är alltid spännande med undervattensäventyr. Klaustrofobiskt kittlande och obehagligt. Djupa vatten som döljer lika mycket som din fantasi klarar av att projicera, som en nedåtriktad rymdfärd, med hoovrande farkoster med avancerad teknik och ett yttre klimat som är redo att avliva dig när som helst.

The deep är en brittisk miniserie som försöker ta tillvara på den jobbiga känslan att vara instängd i vattenfarkoster på färd i väldiga djup. Och till en början så lyckas seriens skapare Jim O’Hanlon, Cilm McCarthy tillsammans med manusförfattaren Simon Donald och rutinerade skådespelarna James Nesbitt, Goran Visnjic och Minnie Driver att förverkliga just det. Ett spännande scenario byggs upp, en expedition ska gå till botten och bokstavligen ned till botten för att återfinna och undersöka en tidigare expeditions slutdestination. Upplägget känns väl sådär, knappast något ovanligt eller hur? Hur som helst så inleds den här serien med stora möjligheter och ett par riktigt lovande första avsnitt.

För att krydda till handlingen så får vi lära oss att Clem Donnelly’s (Nesbitt) fru Catherine (Orla Brady) var en av deltagarna på den tidigare expeditionen. Chanserna att hon fortfarande är vid liv är lika med noll, Clem har dock inte gett upp hoppet. Även ytterligare så dyker faktiskt väldigt många mindre bihistorier upp och introduceras snabbt efter det första avsnittet. Det tycks lovande och möjligheterna för drama i små utrymmen är stora… men på något vis så lyckas allt det här trollas bort i ett virrvarr av oplanerade avsnitt som inte riktigt rymmer allt som borde få plats.

De små sakerna förstör för den stora helheten och det är inte det enda som infekterar den här serien. I ett försök att driva The Deep i en personlig och säregen stil så drar skaparna i en hel del trådar som är alldeles för korta. Förklaringarna till det som händer i serien är minst sagt svårköpta och den penseln som målar in serien i det lilla hörn som blir kvar när allt ska rundas av skulle inte ens den starke Atlas orka hålla i. De dramatiska bitarna slåss för sin existens samtidigt som äventyret ska fortlöpa och det fungerar inte för fem öre emot seriens slut.

Mot den positiva sidan så finns det en hel del att nämna också. För förutom det ihoptrasslade manuset så är The deep faktiskt en riktigt snygg och övertygande serie vad det gäller farkoster, specialeffekter och dylikt. Spänningsmomenten är minst sagt många och inte sällan riktiga nagelbitare. Upprepningarna är många men det känns inte riktigt som att det spelar någon otroligt stor roll, farorna under vatten är rätt så begränsade med tanke på vad det är som lurar i mörkret eller runt hörnet. Förväntningarna kring vad som döljs under ytan är också det en gott presenterad del, även om det går förlorat för mig när poletten fallit halvvägs ned…

The deep representerar en god vilja att skapa något nytt, något annorlunda. Fullvärdigt drama tillsammans med uppfyllande action under vatten i fem avsnitt är nog ingen lätt sak att få fungerande och det lyckas inte hela vägen heller. Det känns inte som om att jag kastat bort min tid i soffan men visst, det finns bättre serier att spendera sin tid med. Söker man efter mer information kring tankarna bakom serien så finns det med en förklarande dokumentär i extramaterialet plus en featurette kring miljöerna i skeppen. Ganska trevligt och helt klart sevärt.

The deep är en serie som nog fungerar allra bäst för den inbitne science-fictionfantasten med ett litet intresse i konspirationsteoriernas sfär. På de planen lyckas serien allra bäst och har man överseende med resterande nackdelar så finns det god underhållning att få från det här.

INGA KOMMENTARER