Halle Berry i The Call

Spännande och medryckande trots många brister.


Jordan Turner är en rutinerad larmoperatör som svarar när behövande ringt larmnumret 911. Men efter ett ödesdigert beslut under ett samtal har hon tappat förtroendet för sin egen förmåga. När hon återigen svarar i telefonen efter en tid med andra arbetsuppgifter får hon direkt ett utmanande samtal från tonåringen Casey (Abigail Breslin) som befinner sig i en baklucka, kidnappad. Desperat i behov av hjälp måste Jordan lotsa polisen i rätt riktning utan att riskera flickans säkerhet – i ett samtal som ger Jordan en möjlighet till revansch, men även tvingar henne att bryta mot de gyllene reglerna för larmoperatörer, att inte bli personligt inblandad, att inte engagera sig emotionellt.

The Call är inte den film som plockar flest poäng när det kommer till att vara trovärdig eller fenomenalt berättad i enlighet med verkligheten, men den vinner mark i sitt berättande och sitt medryckande tempo. Det är lite Speed och Phonebooth över händelserna där varje ord och handling är livsviktig och inga misstag är tillåtna. Att bilen som för duktiga Abigail Breslin körs av Michael Eklund som enormt övertygande psykfall gör det inte sämre och den enda huvudrollen som inte riktigt håller i det mer realistiska är Oscarsvinnaren Berry, som tyvärr ofta tar i alltför mycket.

The Call BlurayRegissören Brad Anderson tar med sina kunskaper från diverse tv-serier och utseendet på hela The Call skulle kunna vara hämtat från en amerikansk crime-serie, fast snäppet bättre. Det är berättat rappt och med konstant hög fart, portionerna Halle Berry på larmcentralen och Breslin/Eklund ute på vägarna är balanserad och det rafflande och rätt oväntade slutet (förutom de sista fem minutrarna) är spännande och väldigt engagerande. De största problemen finns i manuset där hålen ibland är enorma om man tänker efter lite, även om de är fullt acceptabla för filmens existens. Till exempel så ges fungerande tekniker för att dra till sig uppmärksamhet upp väldigt snabbt bara för att inte avsluta dramat på en gång, hade det varit allvar så hade det sett annorlunda ut.

Det jag tyckte allra bäst om med The Call är filmen passar en väldigt blandad publik. Den kan ses i sällskap med vem som helst då den har både gott om action och dramatik, den påminner om väldigt många amerikanska storfilmer och lånen är många men ändå tillräckligt personliga. Helt enkelt en duglig amerikansk spänningsskapare som missar på teknikaliteter, manus och överspel från den allra viktigaste rollen hos Berry. Men ändå definitivt en film du ska se om du gillade tidigare nämnda; Speed, Phonebooth eller filmer med liknande tema.

Blurayen är av god kvalitet utan något som jag anser problematiskt. Bland extramaterialet får du bland mycket annat se varför Michael Eklund fick sin roll (som är den bästa) och hur de väldigt intressanta kulisserna skapades. Av störst värde ett alternativt slut, det gillas alltid och det blir guldstjärna just för det.

INGA KOMMENTARER