Avengers BD

Bombastiskt superhjältepackat megaäventyr!


Samla en massa superhjältar i samma rum så är det given underhållning. Inte bara för att de har superkrafter och tighta trikåer, utan för att de har olika synsätt på hur man ska bekämpa brott, om det ska bekämpas alls också. I Marvels universum samlas några av de populäraste superhjältarna och de som har fått filmer gjorda om sig förut (de flesta av dem) återses här igen för ett minst sagt episkt actionäventyr som inte känner några gränser.

Iron Man, Captain America, Thor och The Hulk pryder framsidan på fodralet till filmen och det är dessa fyra herrar som är de stora aktörerna i filmen (såklart). Den enda kvinnliga superhjältinnan vi får se är Black Widow och det är Scarlett Johansson som trängt sig ned i hennes tighta dräkt, till pojkarnas stora glädje. Visuellt så är The Avengers dock inte direkt en film för bara grabbar att titta på, alla som gillar actionfilm har en närmast given underhållningskälla i det här – och letar man bara ögongodis så skadar det inte att vara heterosexuell tjej med en lutning mot superhjältestilen.

Äventyret kretsar kring en oändlig energikälla som även kan användas för en massa olika sorters bus, något som Thors halvbror Loki vet att ta vara på när han stjäl den mitt framför ögonen på Nick Fury (Samuel L. Jackson) och senare blir tvungen att försvara den. Tanken är att med hjälp av forskaren Selvig (Stellan Skarsgård, som mest inte medverkar i filmen) ska han öppna en portal i himlen ovanför New York och släppas lös jordens nya härskare.

Hack i häl får Loki en samling superhjältar som både är aktiva i att stoppa buset samt någon som har lagt capen på hyllan. Den vitsige excentrikern Tony Stark, Iron Man alltså (Robert Downey Jr.), forskaren Bruce Banner (Mark Ruffalo) som inte bara blir grön av avund på Captain Americas (Chris Evans) naivitet men även hans hederskänslor och goda moral. Drivande i jakten på sin egen bror ser vi Chris Hemsworth som Thor som han tillsammans med sina kollegor också belönats med en egen film för inte länge sedan och tillsammans med Black Widow så utgör de The Avengers. Alldeles på ett hörn syns även Hawkeye (Jeremy Renner) till, en doldis som ju gillar att titta på saker från håll och säkert därför inte medverkar lika mycket som de andra. Han räknas nog inte som en Avenger heller men blir en väldigt viktig del av det krig som kommer utspela sig mellan jordens bästa och snabbaste och varelser från en annan dimension.

Så som jag beskrivit filmen så låter det mer som ett avsnitt av Tom & Jerry än en actionfilm med superhjältar och massiva äventyr men jag försäkrar att det är precis vad det är. De olika hjältarna får gott om tid att utvecklas, visa vilka de är och gå från att vara individer till att samarbeta som ett lag. Vissa är mer drivande (förmodligen beroende på hur mycket pengar deras tidigare filmer spelat in, en gissning) och andra står i bakgrunden men ingen favoriseras alltför mycket så alla med en förvald favorit har någonting att hämta.

Joss Whedon, som ju även var med och skapade banbrytande The Cabin in the Woods står för regin och det verkar som om att han aldrig gjort någonting annat än att regissera superhjältefilmer. Hans arbete här känns pricksäkert, omväxlande och väldigt entusiastiskt involverat, varje strid, varje scen är utförligt skapt och med ett smålustigt manus med många sköna kommentarer och lekar med de olika superhjältarnas sätt att tänka så är det hela tiden väldigt underhållande.

Visuellt även där en riktig pärla och full av visuella härligheter. Bara under filmens första tio minuter (….och den är 2 1/2 timme) så har det hänt mer visuellt än det gör i många äldre superhjältefilmer under hela speltiden. Även där är det påkostat och välgjort – Hulken till exempel – har aldrig varit varken häftigare eller snyggare i sin naturliga (onaturliga?) form.

Blurayen som kommer från Disney här i Sverige har släppts i flera olika variationer, bland annat som en steelbox och det kommer säkert flera. Den jag har tittat på är väl budgetvarianten kan man säga – men det är inga fel på den heller – och möjligen är det lite torrt med extramaterialet för en såhär stor film, men bild och ljudmässigt så fyller de i alla fall de krav jag ställer, det dundrar ordentligt i högtalarna medan min tv tycks se på mig frågande kring varför den inte är utbytt.

Det finns egentligen ingenting att klaga på med The Avengers och det är därför filmen har klättrat in på Top 250 på IMDB, spelat in över 600,000,000 dollar bara i USA (en summa som är helt omöjligt att ens försöka tänka sig) samt blivit en film som alla säger till varandra att de måste se om de diggar superhjältar. …och för guds skull… vem gör inte det?

INGA KOMMENTARER