Amazing Spiderman

Det kan inte gå fel med Spindelmannen!


Det är ren underhållning när vi återigen får följa Spindelmannens skapelseberättelse på film. Den här gången har Andrew Garfield ansvaret att axla både den späda rollen som den intelligente Peter Parker och den godhjärtade vigilanten som vågar vara bra mycket kaxigare. Assisterad av Denis Leary & Emma Stone och med Rhys Ifans i motståndarlaget så kan det ju inte bli trist. Och det blir det inte heller.

Diskutabelt är det hur väl The Amazing Spiderman ställer sig till att vara trogen Marvel’s universum och serietidningarna som det hela bygger på, men debatten om det kommer jag inte att röra vid nämnvärt i den här recensionen. Istället fokuserar jag på underhållningsvärdet och hur mycker röj som stått på schemat, då det ändå känns som det viktigaste.

Vi följer Peter Parker på resan från att vara en ung vanlig man till att bli en trikåbeklädd spindelman. Livet i skolan är inte det enklaste och familjeförhållandena är, som du säkert känner till, inte de mest upplyftande de heller. Föräldralös och boendes med farbror och faster Ben & May (Martin Sheen & Sally Field, kanonbra i sina roller) byggs underdog-stämningen upp totalt – tills den där dagen då en spindel sätter tänderna i Peter och han plötsligt, underligt börjar förvandlas.

The Amazing Spiderman Bluray PackshotMed hjälp av sina nya krafter ställs Peter med en nyfunnen makt, till en början är suget att använda dessa för själviska syften överväldigande, men precis som en äkta hjälte så finner han sin plats och tar ett ansvar för sin omgivning. Han blir Spindelmannen för hela New York, till en början en motarbetad figur som rör sig i skuggorna, men ju fler skuggor som kastas över staden, där ibland andra en enorm ödleliknande varelse som gärna går bärsärkargång, ja ju mer behövs det en äkta hjälte…

The Amazing Spiderman är precis den film jag hade hoppats på. Den följer berättelsen om Peter Parker, de klassiska händelserna finns med och de är som alltid lika gripande. Jämförelsen mellan Tobey Maguire och Andrew Garfield måste ju göras och personligen så tycker jag att det är jämnt skägg, fast med en fördel för Garfield som både passar bättre i rollen samt ser ut mer som en helt vanlig kille, medan Maguire har lite för mycket av Hollywood-utseendet emot sig. Maguire är dock den bättre skådespelaren vilket gör att det som sagt, blir en oavgjord kamp. Emma Stone är relativt bra i sin ovanligt ickekomiska roll och gör sig allra bäst tillsammans med Garfield – medan Rhys Ifans antagit rollen som filmens badguy och förmodligen skulle klarat av att underhålla oss på egen hand, han är helt grym och en av världens mest underskattade skådespelare just nu. (Se Anonymous, Mr. Nice med flera..)

Actionmässigt en fantastiskt uppvisning där det mesta som Spindelmannen klarar av att göra med sina färdigheter visas upp. Det är fantastiskt bra filmat under actionsekvenserna och en 3D-versionen av den här filmen är nog värd de extra slantarna då det verkligen gungar fram och tillbaka på den vanliga blurayen. Scener där Spindelmannen flyger mellan höghus är hur coola som helst och förstapersonsperspektiven på en riktigt stor tv är grymt! Möjligen hade fler involverade i filmen varit till dess fördel, fler att slåss med alltså, då det nu är aningen enahanda, frågan är om den orutinerade och nya Spindelmannen hade klarat av mer, då det verkligen är en hård kamp och på gränsen bara mot en antagonist. Kanske visar det sig i The Amazing Spiderman 2 vars boll redan har kommit i rullning.

Nackdelarna som gör att The Amazing Spiderman inte får en femma är att Marc Webb’s regi faktiskt är aningen slarvig. Håller man koll på vad som händer runtomkring huvudpersonerna så syns det att det är på låtsas och det stör mig något kopiöst. Det saknas även lite personlighet runt karaktärerna och det är någonting som regissören och skådespelarna skulle arbetat fram tillsammans, men det hamnar på sidan av då handlingen (som ju är stor) ska få plats samtidigt som vi ska bli underhållna och hinna gå och lägga oss i lagom tid. Problemen är såna som är enkla att förlåta men de finns ändå där, förhoppningsvis blir det bättre.

Blurayen är av hög kvalitet och kommer med en extra skiva bluray, inte dvd) och det finns extramaterial så att både räcker och blir över. På filmskivan ligger det med kommentarspår och förhandsittar (en trailervisning för Sony’s filmer) och på extraskivan The Amazing Spiderman: Reborn som är en hel film bakom kameran (1 tim 30 min) plus borttagna scener, Stunts och konstgalleri med mera. Räcker inte det? Då finns det möjlighet att ladda ner en 600MB’s app till iPads eller Sony Tablets där man kan synka blurayspelaren (med wi-fi) för att få mer innehåll samtidigt som du tittar på filmen. Jag har inte wi-fi installerat på min blurayspelare (ingen dongel) men har testat appen ändå och det var trots att jag inte synkade riktigt intressant. Stan Lee berättar om handlingen, det finns gallerier på CG, Marc Webb pratar om sin favoritscen i filmen och massvis med mera i rätt korta filmsekvenser, där bilderna är det mest intressanta. Allt presenterat på ett enkelt sätt och i hög kvalite. Appen kan du ladda ner även om du inte har köpt filmen om du skulle vara sugen på det.

Gillade du de tre tidigare Spindelmannenfilmerna och känner att det inte riktigt räckte till så är det lika god anledning att se The Amazing Spiderman som för alla som bara är ute efter en redig actionfest. Det är roligt, spännande och härligt mest hela tiden och trots vissa svackor så är det en fröjd som jag skulle bli väldigt förvånad om trikåhjältediggande filmälskare inte gillade!

INGA KOMMENTARER