Mark Ruffalo & Gwyneth Paltrow i Thansks for Sharing

Ett missbruk som börjar synas.


Sexmissbrukare världen över lever oftast i skam över att instinkterna och det kompulsiva drivet efter tillfredsställelse har tagit makten över deras liv. I Thanks for Sharing humaniseras det hela när skammen, förnedringen och allt det som skrämmer kommer upp till ytan. Verkligen en viktig problematik att belysa.

Thanks for Sharing handlar främst om den återhämtande sexmissbrukaren Adam (Mark Ruffalo i sin livs bästa roll) och hans sponsor i 12-stegsprogrammet, Mike (Tim Robbins). Tillsammans hjälper de varandra att dagligen tampas med det hav av nakenhet och sexualitet som sköljs över oss alla dagligen, via tv, reklam och internet. Mike har varit nykter väldigt länge och Adam är inne på sitt femte år, han lever ett framgångsrikt liv med ett givande arbete.

Men en kväll så träffar Adam den unga kvinnan Phoebe (Gwyneth Paltrow) och de passar väldigt bra ihop. Adam har dock svårt att berätta om sitt förflutna vilket leder till en mängd livsförändrande komplikationer för dem båda. Samtidigt har Mike problem hemmavid då hans narkotikamissbrukande son (Patrick Fugit) oväntat återvänder för att knyta an nya band med familjen. Både Mike och Adam går från att vara lyckade exempel på rehabilitering, rakt tillbaka till kampen för nykterheten, en kamp som visar sig väldigt svår att vinna. Varje gång.

För att vara en film från Stuart Blumberg, en regissör vars namn bara listas bredvid två titlar på IMDB (Den andra en lesbiskt tematisk kortfilm, She Said, She Said – se den här) så är Thanks for Sharing Thanks for Sharing Blurayverkligen en kompetent sammansatt historia. Personernas problem byggs upp sakta och försiktigt, skådespelarna tycks ha en stor förståelse för problematiken och gör alla övertygande insatser. Samtidigt håller manuset sig starkt hela vägen i ett lugnt men ständigt oroande tempo, där jag aldrig kan förutse om någon kommer att “falla av vagnen” eller inte. Men, det är inte väntan på misslyckanden som gör Thanks for Sharing till ett spännande drama. Utan det är att alla relationer ständigt utmanas till sin spets. Det här är en film som på ett lugnt och sansat sätt visar hur frustrerande livet som missbrukare och medberoende är, utan att gräva ner sig i själva missbruket på ett exploaterande sätt.

Förutom att det finns ett par karaktärer som jag gärna hade sett mindre av, Josh Gad och Alecia Moore som gör ett par biroller som tar för mycket plats så måste jag säga att Thanks for Sharing ständigt håller mig intresserad. (Och ja, Alecia Moore är sångerskan PINK!) Jag hade bara slagit en halv snegling på filmen sen tidigare och trodde att det var en romantisk komedi, vilket det också påminner om med den mjuka framtoningen till en annars väldigt mörkt visualiserad värld. Men bredvid en del humor och romantik har det nobla försöket att röja skammen från den sjukdom som sexmissbruk faktiskt är övertaget och det kan jag inte annat än applådera.

Förhoppningsvis är Thanks for Sharing lika hjälpande som det är en bra film – för en bra film är det. Den är humanistisk.

INGA KOMMENTARER