Texas Chainsaw 3D

Många detaljer från Motorsågsmassakerns historia i den sämsta filmen hittills.


Texas Chainsaw 3D är utan tvekan den sämsta filmen om familjen Carson/Sawyer. Förutom en mängd referenser, både lösa och solida, så är det inte mycket mer än ett trist försök att sälja skivor med hjälp av Leatherface’s grymma utseende, smala midjor och sex.

Vi återvänder till familjen Sawyers otrevliga lanthus i Texas där berättelsen tar vid direkt där originalet från 1974 avslutats. Men istället för att den sadistiska familjen klarat sig undan (som i TCM 2) så dör de nu alla i samma eld som förgör deras noggrannt inredda hem. Den enda överlevaren är familjens yngsta. Loretta Sawyers dotter Heather som omhändertas av det barnlösa paret Miller, två av alla dem som hjälpte till att största familjens skräckvälde.

Många år senare återser vi Heather som just fått meddelandet att hon har ett stort arv att inkassera efter sin farmor i födelsestaden Newt. Dit Heather gladeligen beger sig för första gången och samtidigt passar på att ta med sig pojkvännen Ryan (Trey Songz) och vännerna Nikki och Kenny. Upplägget är en grym roadtrip till grillstaten Texas, men precis som du säkert gissat så hinns det inte med många måltider – för motorsågen väntar och med den en hemlighet som helst hade hållits gömd, för all framtid.

Texas Chainsaw 3D BlurayMen det menar jag inte helt och hållet, det där med att hållas gömd. För vore det inte för det som dolts i skuggorna eller bakom värnande psykotiskt angelägna händer så skulle den här filmen inte vara årets sämsta inom skräcksvängen. Leatherface gör sin retur, den här gången spelad av Dan Yeager under lager av skinn som stulits från stackare som kommit i hans väg. Fortfarande en oerhört tuff karaktär som är tidlös och överlevande, vilket franchisen Texas Chainsaw Massacre inte visar sig vara.

Trots att det droppas referenser som döda bältdjur efter vägen, kameravinklar i lagom stjärthöjd (ja Tobe Hooper gjorde också det), lömska liftar, en folkabuss, slakterier och allt det som funnits med sen 1974 i olika tappningar så är det här ett bra exempel på hur något så klassiskt kan förvandlas till rent skräp. Jämfört med andra post 2000-remakes och prequels så saknar den både flyt, naturliga dialoger och den ruskiga atmosfären som skapat mycket värde i de flesta TCM-filmerna.

Leatherface är tuff men klarar inte av att dra lasset ensam. Att familjen finns med på andra sidan graven och vi till och med får besöka deras privata kyrkogård hjälper inte, utan familjen så är det helt enkelt inte en ordentlig Texas Chainsaw Massacre. Allt det jag genom tiderna gillat (till och med i Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre 3) i och med familjens sataniska sätt att leva saknas här. Det är i grund och botten bara ännu en roadtrip-gone-wrong-film där mördaren råkar vara en kändis och det finns gott om material att plocka av för att pussla ihop en hjälpbar story.

Jag såg om alla de tidigare Texas Chainsaw-filmerna innan jag tog mig för 2013 års upplaga och jag kan med enkelhet säga att det här är den enda som fick mig att tröttna, i de tidigare filmerna tröttnade jag bara på ljudet av motorsågen. Men det var istället den enda höjdpunkten här.

Gällande Bluray och extramaterial så är det inga fel på det. Faktiskt så är extrabitarna mer intressanta än själva filmen. Kommentarspår med Tobe Hooper, Gunnar Hansen, Bill Moseley med flera plus många featuretter. 3D-versionen av filmen som ligger med på samma skiva är ej bedömd i den här texten.

INGA KOMMENTARER