Rogue

Krokodilskräck für alle!


Djurskräck är lite av en favoritgenre och krokodiler är förmodligen nåt av det läskigaste jag vet. Så när det paras ihop, då vill jag se det. Varför jag inte spenderar hela dagarna med att titta på skräckfilmer där djur slaktar människor vet jag inte, eller jo det gör jag. För att jag har barn (de får inte se skräckfilmer) och ett arbete som faktiskt betalar pengar. (Till skillnad från att se film och skriva här.) Men vore jag arbetslös eller betald för detta, då skulle jag gå igenom alla krokodilfilmerna, för de ligger mig både varmt och kallt om hjärtat.

Territory som jag nu äntligen sett handlar om krokodiler, djungeln och på ett djupare plan människans sårbarhet. För det är sällan jag fått en sådan putt i sidan om att vi är rätt mesiga vi människor. Ställda emot naturens krafter utan teknologi och vapen så är vi chanslösa och det finns inget bättre och mer underhållande sätt att bli påmind om det här än att antingen gå ut i naturen och reta en älg eller en björn (det rekommenderar jag inte) eller att ta det säkra alternativet. En djurskräckis.

Territory (Rogue) DVDI Territory följer vi den världsvane resereportern Pete (Michael Vartan) och en grupp andra medresenärer under en krokodilsightseeing där de får mer spänning än vad broschyren lovat. Guiden Kate (Radha Mitchell) styr båten nedströms i hopp om att ge turisterna en dos skräckblandad förtjusning inför vilda krokodiler i sitt naturliga habitat. Men när båten kränger och nästan välter från en våldsam smäll underifrån så förvandlas den spännande resan till något helt annat, då de plötsligt finner sig utan båt, avskärmade från världen utan radio, nödraketer eller förnödenheter. Och i vattnen runtomkring dem cirkulerar ett sju meter långt monster, med en alldeles för stor aptit för människokött!

Territory, eller Rogue som är den lite märkliga originaltiteln, är en av de trevligaste djuskräckisarna jag sett på länge. Den är inte lustig som de äldre filmerna brukar vara, den är inte överdriven så som de nyare (Giant this vs. Giant That) och den är hyfsat välbyggd om än i vanlig ordning omständig, för att inte bli ett tråkigt äventyr där alla klättrar upp i ett träd och gömmer sig. Att folk dör i såna här filmer beror oftast på att de inte använder hela hjärnan och i Territory är jag inte helt säker på om någon ens har en hjärna. Med undantagen Pete och Kate, som är de givna protagonisterna som måste kämpa vidare för att rädda sig själva och gruppen. Vilket de gör växelvis framgångsrikt, men alla kan ju såklart inte överleva.

Monstret är inte överdrivet stort och väldigt välanimerat förutom i ett par ögonblick. Det är trovärdigt och väldigt följsamt skapt, naturtroget. Spänningen byggs upp genom att inte tillåta för långa andningspauser mellan actionscenerna och det finns alltid en blodsfläck vid ytan på floden. Skådespelarinsatserna är helt ok och väl levererade repliker är inte sällsynt från ett manus som nog hade mått bra av ett par till genomgångar. Det fysiska skådespelet och interaktionen med den fiktiva besten är riktigt bra och blir du inte övertygad om dess existens så har du satt ribban alldeles för högt.

Territory införlivar de förväntningar jag ställer på en film som inte innehåller någonting annat än ett djur/monster som jagar människor. Upptakten till händelserna är lustig och karaktärsbyggande men i grund och botten menlös. Det som jag suktar efter i en sån här film finns med och därför, om du är ute efter samma sak (alltså inte en kärlekshistoria eller stort drama) så kan jag inte tänka mig att du kommer bli besviken. Det är inte den blodigaste filmen men den är spännande och relativt välgjord där det räknas. Så ta en titt, den är värd det.

INGA KOMMENTARER