Den kompletta serien terra nova

7th Heaven möter Jurassic Park.


Människans destruktiva levnadssätt har år 2149 sett till så att jorden inte längre är en beboelig planet, i stil med Kina’s lagar så begränsas befolkningsmängden till att varje familj endast får ha två barn och kupoler omger städerna för att bevara den rena luften som finns. Trots det så räcker den inte till. Det är en obehaglig men inte omöjlig framtidsvision som inleder Terra Nova – men lugn, en räddning finns nära till hands.

För att mänskligheten ska få sin oförtjänta chans till överlevnad efter att ha sugit ur allt gott ur planeten Tellus så ges en elit möjligheten att resa 85 miljoner år tillbaka i tiden via en portal som upptäckts av en slump. En av dessa rekryter, på den tionde pilgrimsresan (det har alltså åkt nio omgångar människor innan) är Doktorn Elizabeth Shannon med sina barn och maken Jim. Tillsammans med dem får vi ta del av den galna, men ack så lockande idén om mänskliga kolonisatörer med högteknologisk utrustning mitt i en värld som ägs och domineras av dinosaurier, och det låter ju helt fantastiskt, som Jurassic Park fast tio gånger större. Men det är det inte.

Terra Nova - Den Kompletta Serien Packshot DVDFörutom ett lockande dubbelavsnitt som inleder Terra Nova och mest ger oss en inblick i vad, vilka och var serien kommer handla om så är det här riktigt trams maskerat som något redigt überhäftigt. Att serien producerats av Steven Spielberg (tillsammans med ett tjugotal andra) trodde jag skulle innebära att det gjorts någon form av kvalitetskontroll, men tydligen så är inte allt karln tar i guld och Terra Nova är ett utmärkt exempel på det.

Förväntar du dig dinosaurier så kommer du bli besviken, samma sak gäller om du hoppas på en häftig sciencefiction-tripp, däremot så kan du få ut väldigt mycket av Terra Nova om du gillade serien 7th Heaven, eller om du går igång på macho-amerikanska militärer som inte mäter längdmått i något annat än “Clicks” (Gud vad jag hatar det uttrycket.) och aldrig släpper sargen för att återgå till att bli “vanliga” människor.

Dinosaurier blir det inte mycket av förutom att de fungerar som kosmetika för att det ska bli exotiskt i bakgrunden, alternativt de gånger de är användbara för att få avsnitt utan något övrigt driv att passera med i alla fall en halvdan story. Oftast en attack av någon sort. Det är pinsamt lite dinosaurier och de som syns till är lyckligtvis rätt häftiga, men alldeles för tama och ofarliga för att det ska göra någon skillnad. Det allra värsta kring det här är att ingen beundrar dem, varenda kotte som anländer genom portalen beter sig som om det här är det absolut naturligaste som någonsin hänt, mer oroliga utifall de glömt tandborsten i 2149 än om en fyrameters best med huggtänder kommer hugga dem rakt över bröstkorgen. Bedrövligt, men en målande oavsiktlig beskrivning kring hur mänsklighetens förmåga att greppa sin verklighet för den som så önskar…

Sciencefictionaspekten är helt ok så länge vi håller oss i framtiden, men i dåtid, där mestadelen av serien utspelar sig så handlar det inte om mycket mer än vapen och medicinsk utrustning. Fordonen är till synes vanliga bilar med en annorlunda energikälla men av någon anledning så utrustas de inte med dörrar vilket känns hemskt dumt med dinosaurier ute i djungeln… En redig besvikelse på flera nivåer här men inte alls lika dåligt som med dinosaurierna.

Så till den minst attraktiva delen av hela serien, som är den övergripande handlingen om familjen Shannon som ju rest tillbaka i tiden. Deras berättelse är i stort sett en vanlig familjs bekymmer i extrema förhållanden. Det är lite kärleksproblem, ingen tid för mamma och pappa tillsammans, barn som inte lyder och så vidare och så vidare. Väldigt konservativt uppbyggt och oerhört tröttsamt att titta på när det ställs så långt framför båda de två punkter jag redan gått igenom. Det finns personkemi och skådespeleriet inom familjen fungerar bra, mycket på grund av Shelley Conn som spelar mamman som får en liten applåd, medan Jason O’Mara (pappan) nog kunde ha bytts ut mot en pappkartong med en påritad smiley i familjescenerna. Som stridspitt bredvid Stephen Lang, mannen som chefar över hela kolonin så fungerar O’Mara dock bättre, men med det sagt så tillägger jag gärna att man inte ens behöver måla en smiley på den där pappkartongen i det sammanhanget. Dålig blir bättre på grund av att någon annan är sämre, inte direkt upplyftande men i alla fall något…

För mig så är Terra Nova ett ordentligt bottennapp. Jag hade hoppats på en välskriven serien där farliga dinosaurier ställs bredvid en människa som tar sin andra möjlighet på allvar. Istället får jag familjedrama där ingen har lärt sig någonting. Det är deprimerande att se hur vi återigen i det här scenariot förmodligen skulle göra exakt samma sak och förstöra planeten en gång till, helt oförstående kring hur det gick förra gången.

Plus i kanten för produktionsvärdet och de ofta väldigt snygga dinosaurierna, avsnitten är väldigt ojämna men i vissa fall välskrivna vilket i de fallen ger ett mindre uppsving, alla avsnitten går att ta sig igenom men ibland är det redigt svårt. På det stora hela så är Terra Nova verkligen inte en serie värd att investera nästan 10 timmar på och verkligen inte en serie det var värt att investera runt 4 miljoner dollar per avsnitt i… …och det är därför den första säsongen också blev “den kompletta serien”.

INGA KOMMENTARER