Disney's Tarzan

Glatt och stojigt med en mörk baksida.


Disneys storfilm och revansch från 1999 efter några sviktande år är fortfarande en rolig familjeberättelse om hur Tarzan gick från att vara skeppsbruten bebis till adoptivson åt gorillan Kala. Han växte upp med de mest människoliknande aporna och tog an deras beteende. Tack vare det överlevde han, men också tack vare det så kunde han senare lära sig människornas språk, när den vackra Jane en dag steg iland på ön för att överraskande finna en vuxen man bland gorillorna de satt ut för att studera.

Dramatik, humor, sånger och kärlek. Tarzan har det mesta. Klassiska bitar som “Me Tarzan, You Jane.” blir väldigt roliga tillsammans med sångerna och dansen. Men Tarzan är inte bara en svängigt glad historia utan även grym och hänsynslös. Folk dör och de dör våldsamt om än utanför bildramens avslöjande ruta. Tarzan och gorillornas ärkefiende Clayton (som också är en del av expeditionen) är en ulv i fårakläder som inte har ett endaste gram rent mjöl i sin påse. Hans planer är mörka och en påminnelse om mänsklighetens grymhet, medan Tarzan, Jane, Gorillorna och Janes far tillsammans med alla djungelns djur visar att man är starkare tillsammans, oavsett vem man ställs emot.

Disneys TarzanDen engelska rösterna och sångerna är att föredra före den svenska dubbningen även om den inte är dålig. Phil Collins vann en Oscar för “You’ll be in my heart” medan den svenska motsvarigheten “Du finns inom mig” framförd av Pelle Ankarberg och Lena Endre knappt sticker ut. Originalet är helt enkelt bättre men även om den svenska rollsättningen med Ruben Salmander, Povel Ramel, Rolf Lassgård och Anna Norberg är välsatt så är det svårt gentemot Glenn Close, Tony Goldwyn, Minnie Driver och Nigel Hawthorne.

Tarzan är långt ifrån en av mina favoriter i Disneydjungeln av klassiker. Det är en film som passar de flesta i familjen, möjligen med en varning för dig med barn under 5-6 år. Berättad mycket med musik och montage för att hinna med hela Tarzans uppväxt så kan jag dock tycka att den är aningen snabb och hoppig. Det byggs inte upp särskilt mycket spänning för den stundande uppgörelsen mellan civilisationen och det vilda, men vägen dit är ändå inte misslyckad – då det skojas, sjungs och är lätt skratta med. Som underhållning väldigt trevlig men inte uppfyllande för vad jag hoppats på gällande intriger.

Blurayen som jag sett är fin bildmässigt men hade inte lidit av ett maffigare ljudspår. Dolby 5.1 (utan alla vanligen följande förkortningar som hör till blurays) känns inte helt ok. Likaså snålt tilltaget extramaterial med en alternativ inledning i storyboardformat samt “You’ll be in my heart”-musikvideo och en kortare, rätt jobbigt klippt Disneypedia om djuren i djungeln.

INGA KOMMENTARER