Tärningen är kastad

Ytterligare en kalasbra filmpärla från Sandrews arkiv!


Jerk Domare (Åke Falck) skriver thrillers och mordmanus för televisionen och är en hängiven arbetare som enligt vännerna har en manisk besatthet av att skapa spännnade och trovärdiga scenarion. Han arbetar med ett glatt ungt gäng tv-männniskor i programmet ”Tärningen är kastad”, ett löpande thrillerprogram som fängslar sin publik med innovativa mordgåtor.

Det glada produktionsteamet får en kväll en gemensam klump i halsen när en av deras medarbetare hittas död i studion. Ett tvåraders avskedsbrev finns att finna men annars inga övertygande detaljer som avfärdar ett mord i mordgåtornas huvudprogram! Jerk Domare misstänks snabbt av polisen då händelsen har stora likheter med ett manus han författat, samt att han befunnit sig i närheten, han får ändå 48 timmars frihet att försöka lista ut vem som kan vara skyldig (om någon!) och det blir ett smutsigt jobb han får ta sig an då det glada gänget tycks ha fler hemligheter än någon kunnat ana. Mordgåtan har flyttats från tv-rutan direkt till Domare, som nu måste snabbt lista ut vad det är som pågår.

Från samma regissör som tog hand om de snälla barnen från Frostmofjället 1945 kommer nu den här svenska Sandrew-pärlan på dvd i samma serie, det handlar om Svenska filmpärlor såklart, en utgåvesamling som bara ökar och ökar i värde ju fler filmer jag hinner bekanta mig med. ”Tärningen är kastad” är en tät, humoristisk och galant utförd bit mordmysterium som säkerligen kommer underhålla även de som avskyt svartvit film mest av alla.

Skådespelet är i vanlig ordning någorlunda krystat och uppställt, såsom det var på den här tiden i det svenska filmlandskapet. Ändå bryter ”Tärningen är kastad” och dess ensemble sig loss lite från normen och en lek med den svarta humorn och Agatha Christie-liknande handlingen för att skapa en egen identitet efter Kerstin Ekman (som också skrev Varg, 2008) och Vic Sunesson’s manus. Det här var en av Rolf Husbergs sista filmer som regissör och utvecklingen från ”Barnen från Frostmofjället” är lika tydlig som teknikens framsteg. Det är välproducerat och snyggt med en internationell touch i de studiorelaterade scenerna. Filmen besitter utseendemässigt en släng av den amerikanska noir-genren’s typiska element men förblir en svensk thriller i formen.

En svårgissad crimethriller som lämnar ledtrådar med vilka vi kan knyta upp säcken för att hitta eventuella skyldiga. Åke Falck gör en kanoninsats som Jerk Domare, den tyngsta rollen. Han följs av bland andra Allan Edwall och Toivo Pawlo (Festivitetssalongen), Anita Björk (Körkarlen) och Gunnar Sjöberg (Barnen från Frostmofjället) och det är en fröjd att se dem igen, om man sett deras tidigare filmer. Talangen sitter kvar och vittnar om ett intressantare svenskt filmklimat än vi många gånger erbjuds idag, även om upplägget är klassiskt och utan några större överraskningar.

Helt klart en film värd att spendera tid på för dem som ofta finner sig framför de engelska deckarna eller Agatha Christite’s mordgåtor. Det är samma stil på den här fast med svenskt tal och svensk miljö. ”Tärningen är kastad” erbjuder allt jag önskar från genren, möjligen lite långsamt berättat men ändå en fullvärdig fyra i betyg. En av de bättre bland Sandrews filmpärlor!

INGA KOMMENTARER