Tandläkaren (The Dentist) DVD

Tandläkaren har mycket att leva upp till.


Mina förväntningar, som jag gissar är likvärdiga med många andras som inte heller sett filmen, är baserade på berättelser om filmen via kompisar från förr. Jag minns att de som sett, eller såg Tandläkaren när den var i ropet, lovade dyrt och heligt att de aldrig skulle gå till Tandläkaren igen, att det var världens äckligaste film – att det aldrig skulle gå att göra någonting värre.

Det var mitten på nittiotalet så det är lätt att jaga upp sig själv lite extra när Tandläkaren väl börjar snurra i dvd-spelaren. Jag hade inte sett filmen förut och var väldigt nyfiken på om förväntningarna jag ruvat på i 15 års tid skulle mötas, eller om det vars så att tiden själv, tillsammans med alla filmer jag sett under den, minimerat hela upplevelsen…

Som du säkert gissat så handlar Tandläkaren just om en Tandläkare och en väldigt framgångsrik sådan med egen mottagning, en gigantisk villa och vacker fru. Men trots den idyll som många av oss suktar efter så finns det problem även i de finaste kvarteren.

Dr. Alan Feinstone (Corbin Bensen) har nämligen börjat tappa kontrollen och det övertag han haft över förfallet. “Nothing. How matter how good – how pure – is free from decay” tänker han strax innan han borstar tänderna för andra gången innan arbetsdagens början. Det han tänker på är givetvis det dentala förfallet, tandköttsinflammationer, spenat mellan tänderna, avsaknaden av respekt för de skinande vita. Han är en man med en uppgift, en krigare i munhälsans arme, beväpnad med borrar, fixturer och jobbigt skinande lampor som får tårarna att rinna i ögonen på dig. När han upplever sig sviken av sin fru slår det slint i Feinstone’s sinne och den en gång så skicklige och noggranne läkaren beger sig till arbetet med helt andra intentioner än att laga. Dr. Feinstone har anlänt och patienterna som väntar kommer behöva extra bedövning.

Tandläkaren är en riktigt obehaglig film som utspelar sig omkring Feinstone uteslutande, spelandes på den eviga tandläkarskräcken, hur ont det gör om doktorerna som håller i borrarna slinter och råkar skära dig i tungan istället men också lite djupare, kring vad som händer med den helt plötsligt rabiat galne doktorn. Det visar sig att bakgrunden till filmen är mer än man kan tro och tillsammans med alla patientbesök “gone wild” så skapas det mer av en enhetlig film än bara ett evigt röjande med kirurgiska instrument. Våldet är utstuderat och bildern grova. Brian Yuzna är inte den som döljer något i onödan och ogillar du blod så avråder jag dig från att se Tandläkaren. Men åt andra hållet, gillar du blodiga filmer som får det att krypa av obehag i dig, för all del – se denna.

Inte direkt den snyggaste filmen jag sett, men välspelad av Corbin Bernsen som får till ångesten som hans roll behöver gott och väl. I mindre roller figurerar bland andra Molly Hagan, Earl Boen, Mark Ruffalo och Linda Hoffman. Hoffman spelandes tandläkarfrun som sen skulle dyka upp igen tillsammans med Corbin Bernsen i uppföljaren, som jag inte hunnit se än men ser fram emot ännu mer nu efter att ha avverkat den första.

Med skräckblandad förtjusning är det jag delar ut en trea till Tandläkaren. Det är en trevligt skapt, välfilmad och intressant film. Inte bara för att den får mig att rysa och fundera på nästa tandläkarbesök men även för att Dr. Alan Feinstone blir en riktig personlighet, han är tandläkarnas svar på Michael Douglas i Falling Down. En man med ett uppdrag, missförstådd men oförlåtligt helt ute och cyklar.

INGA KOMMENTARER