Tandläkaren 2 DVD

Dr. Feinstone har inte tänkt gå i pension än!


Efter att Dr. Feinstone hade byggt upp en respektabel klinik, skaffat sig en fin troféhustru och ett gott rykte gick någonting snett, blodet började rinna och patienterna skrek varje vaken sekund. Vill du veta exakt hur det gick till så rekommenderar jag den första filmen om Tandläkaren, från vilken Tandläkaren 2 tar direkt avstamp från och vi återigen får möjligheten att se hur doktorn, den här gången under annat namn, gör ett försök att ställa allt till rätta igen.

När Feinstone (igen spelad av Corbin Bernsen) bryter sig fri från sin fångenskap så beger han sig till säkerheten på landsbygden. I en tid före internet och omöjligheten att gömma sig så gick det alldeles utmärkt att starta ett nytt liv med nya förutsättningar utan att bli igenkänd. Dr. Feinstone’s största problem var dock inte hans utseende eller att bli igenkänd, utan det var hans inre demoner och anledningen till att han förlorat allt – blodlusten.

I Tandläkaren 2 fortsätter Brian Yuzna (regi) att göra verklighet av mångas fobier kring tandläkarbesöken och gränserna tänjs ännu mer än i den första filmen. Det är mer direkt grafiskt men med mindre finkänslighet som spelar på rädslan för den där slintande borren och andra instrument. Den här gången huggs det direkt och ofta hinner patienterna inte ens sätta sig ner i stolen innan det är dags att stänga ögonlocken för gott… I den första filmen så var höjdpunkterna mycket av känslan kring hur jobbigt det faktiskt kan vara att gå till tandläkaren, samtidigt som det erbjöds gott om blodgjutelse och massvis av skrik. I uppföljaren handlar det mer om den inre kampen till en början men urartar så småningom, ett lämmeltåg av patienter får behandling med okonventionella metoder och blod, tandflisor och kronor flyger i rummet som fjädrar i en orkanstorm.

Men innan det händer så får Corbin Bernsen rätt fria händer att spela ut sin monsterdoktors försök till förvandling, som en Dr. Jekyll och Mr. Hyde med både polis och fiender från förra filmen (Linda Hoffman) i hasorna. Det här är, tycker jag, den bästa delen av filmen. En “vad hände sen” som till en början känns riktigt fräsch och intressant. Men när det senare mot mitten av filmen börjar återgå till exakt samma scenario som i den första så tappar i alla fall jag intresset lite granna. Uppfinningsrikedomen från den första filmen saknas och trots att det är en roligare berättelse att följa i den andra filmen så urartar det så pass att handlingen inte blir mycket mer än en fråga om hur länge Dr. Feinstone kommer att komma undan. Ett par – tre nya personer presenteras där Jamie Devers (Jillian McWhirter) är den mest intressanta, romantiskt involverad med både offer till och Tandläkaren själv, men långt ifrån lika kittlande intressant som Linda Hoffman varit tidigare, trots att McWhirter har dubbelt så mycket tid att ta för sig av i bild.

Det är en annorlunda film och självklart den perfekta filmen att följa upp Tandläkaren 1 med. I sig själv inte särskilt intressant om du inte sett den första. Så skippa inte den, för det är den bättre filmen. Uppföljaren är en rätt typisk uppföljare som inte kan erbjuda någonting speciellt nytt utan fortsätter spinna på i samma spår. Återigen kanonbra av Corbin Bernsen som nu, för mig, har blivit Tandläkaren och ingen annan – hans skådespel är till och med bra när han spelar över.

En liten notering om utgåvan för att runda av bara, eftersom den innehåller någonting oerhört irriterande. Ljudet tappar synkningen någonstans i den andra halvan av filmen och det blir väldigt störande att titta på. Jag vet inte om det här kanske beror på min blurayspelare eller någonting annat men en liten varning till dig som inte klarar av osynkade filmer… I övrigt riktigt bra bild för en film som är inne på fjortonde året, inte heller något annat fel på ljudet plus att det följer med en trailer som extramaterial.

Jag gav den första Tandläkarfilmen en trea och det kommer jag ge till denna också. Den är inte lika bra, men en svag trea mot en stark trea kan jag väl förklara det med. Uppföljaren blir bättre om du ser “originalet” först – ser du bara 2’an så är det inte mer än en tvåa i betyget heller eftersom många samband mellan filmerna lämnas oförklarade.

INGA KOMMENTARER