Taken 2

Liam Neeson på språng i uppföljaren till Taken.


I den första Taken-filmen kidnappades Bryan Mills dotter Kim för att säljas till högstbjudande i en massiv traffickingoperation. Bryan gick då till attack och utplånade så många av sina antagonister han bara kunde. Men det räckte inte.

I Taken 2 är den splittrade kärnfamiljen Bryan, Kim och Lenore på en slags arbets/nöjesresa i Istanbul. Några dagars arbete sen ett par dagars nöje tillsammans. Men de hinner för fridens skull inte ens vänja sig med jetlaggen innan det börjar dyka upp kufiska typer med snyggt snittade skägg eller trimmerrakade hakor i foajén. Snabbare än snart befinner de sig alla tre, separerade och flyendes från en ohygglig mängd män som är ute efter dem. Den här gången handlar det inte om att göra sig en hacka på att kidnappa någon, den här gången handlar det rakt av om hämnd, på alla som Bryan Mills håller kär.

packshot bluray takenVi följer Liam Neeson, Famke Janssen och Maggie Grace på ytterligare en vildsint och vansinnig resa genom exotiska landskap. Det är rått (speciellt i unratedversionen) och i högt tempo, fullt av specialeffekter och en hel del tuffa biljakter och jakter till fots. Actionmomenten är den egentliga anledningen till att ta till sig Taken 2, då den i övriga aspekter är mer klipp och klistra från första filmen än en egen film. Visst finns det skillnader, men strukturellt (som jag minns Taken ska läggas lite vikt på) så är det samma film. Liam Neeson får ytterligare en anledning att verifiera sin roll som en actionfarfar bredvid Willis, Schwarzenegger och alla grabbarna grus. Förhoppningsvis följer han i legendernas fotspår och lägger av snart, för det ser ofta ut som om att det är rätt jobbigt att hålla på. Vilket även Bryan Mills får chans att uttala i filmen, han är trött på att jaga, skjuta, springa. (Nu läser jag in för mycket i vad han säger…)

Som actionfilm är Taken 2 ordentligt fartfylld. Det tar ett tag innan stormen når fram men när den väl gör det så slutar det inte förrän alla skott är avfyrade, alla knivar borttappade och alla påkar avslagna. Mycket känns coolt, förstärkt av ett bra jobb i editeringen. Klippningen ger jag inte mycket för, då de största fightscenerna ibland känns mer som en Stan Brakhage-film än någonting som går att uppfattas av det mänskliga ögat. Det är alldeles för snabbt och ser nästan ut som om att man spolar framåt.

Motiven kontra överlevnadskampen är hyfsat välskrivna men det första lider svårt av mastermindkomplex där allt måste vara perfekt annars går det inte att avsluta någonting, medan det andra lider av en omänsklighet som kan spåras till att en uppföljare “måste” vara värre än sin föregångare.

Det är sällan jag sett så mycket blodsspillan och mördarlusta i en film av den här storleken och personligen ger jag inte mycket för det. Det har jag inte gjort sen Seagal bröt armarna av varenda människa han såg under 90-talet. Missförstå mig inte, jag är inte den som viker för ultravåld, jag tycker tvärtemot att det är rätt intressant. Men i Taken 2, som är något av en Hollywood-blockbuster-typ så känns det inte riktigt motiverat att hålla på såhär. Jag hade hellre sett mer spänning, tuffare koreografi, längre scener med ett mindre antal meningslösa kulstoppare. (Ligisterna som står på kö för att bli mördade.)

Gillade du den första filmen så kommer du att finna den här intressant så länge du inte tröttnat på actiongenren helt sen sist. Det allra bästa med filmen på bluray, som jag tycker att det är värt att skaffa; är extramaterialet. Det finns med en gag-reel som är den första jag sett som får mig att gapskratta. Tokrolig på riktigt, men alldeles för kort. Det finns även en hel del (kortare) featurettes runt biljakter och inspelningen av filmen som också de är sevärda.

Som förväntat, inget nytt under solen. Taken 2 lever upp till sitt namn, det är långt ifrån en meningsfull film förutom att den fyller även den hungrigaste behov efter action. Mycket är rent av löjeväckande ogenomtänkt, men vad spelar det för roll egentligen när Liam Neeson springer omkring på Istanbuls trånga (och väldigt lockande för en semester) gator och skjuter mot alla som inte är kvinnor eller barn. Tack och lov så sköt han inte mot dom.

INGA KOMMENTARER