Switch

Identitetsskris i vackra Paris.


Sophie Malaterre, en ung kanadensiska med franska rötter bestämmer sig för att ta en spontansemester i vackra Paris. Hon har fått ett tips om hemsidan switch.com där du tillfälligt kan byta bostad med någon annan som är sugen på att komma bort. Jämnt skägg, du betalar ingenting förutom resan och även de med trängd ekonomi kan ta sig ur vardagslunken en stund. Direkt hittar hon en perfekt lägenhet i närheten av Eiffeltornet och hon slår till, ovetandes om att hon är på väg att påbörja en semester i helvetet!

Från att vara en idyllisk berättelse tas vi från förväntningarnas Kanada till förtvivlans Paris. Precis om miljöerna byts ut så vrids filmens utseende och blir mörkare ju längre in i den här väluttänkta men hålfyllda actionthrilern vi tar oss. I främsta rummet följer vi Sophie, som är oerhört välspelad av Karine Vanasse – en kvinna som tas till sin fulla potential främst när de mest intensiva actionscenerna lagt sig och reflektionerna över vad som händer börjar knacka på dörren. Hon gör sig även väldigt väl i desamma actionsekvenser som faktiskt är filmens stora höjdpunkter. Bland annat ett par jaktscener till fots som filmats på ett väldigt effektivt sätt.

På andra sidan, hack i häl rättare sagt efter Sophie så har vi poliskommissarien Damien Forgeat (Eric Cantona) som inte riktigt lyser på samma sätt som Vanasse gör, varken som skriven roll eller från Cantona’s skådespeleri. Han klarar sin hårda polisroll precis efter förväntningarna vilket gör honom till en rätt grå men ändå fungerande person. Han är och har aldrig varit en stor skådespelare i mina ögon men med åldern så verkar det som om att det är på väg att ta sig. Han sänker inte filmen på något sätt men det är mest på grund av att han tilldelats en enklare roll där han agerar katt i katt-och-råtta-leken och inte mycket mer.

Stilistiskt sett så märks det att Frédéric Schoendoerffer är något av en rookie i regisammanhang med få titlar i bagaget. Förutom de väldigt intensiva jaktscenerna så zoomas det vilt, fadeas ut i motljus för miljöbyten och liknande. Rätt ointressant men bitvis lysande och bättre med ombytlighet än det tristare alternativet. Switch presenteras såsom jag vill se actionthrillers i de flesta fall, så jag bugar mig men behåller hatten på.

Tycker du om täta filmer med gott om varierande innehåll så är Switch för dig. Gillar du trovärdighet och realism så kommer du bara bli uppretad. Manuset är i bästa fall helt vansinnigt svårt att tro på men på något trevligt sätt så spelar det inte så stor roll. Switch är en film som underhåller utan att försöka vara trogen till verkligheten och flykt från just det brukar borga för en rolig stund framför teven, och det är precis vad det här erbjuder.

INGA KOMMENTARER