Svindlarna med Jean DuJardin

Oscarsvinnaren gör inga större intryck.


Jean Dujardin har sen ett tag surfat på framgångarna med stumdansfilmen The Artist. Men ställd i en Ocean’s Thirteen-liknande uppsättning så fungerar det inte riktigt lika bra, och i skaran heist-filmer ställer sig Svindlarna direkt i skuggan av de bästa.

Svindlarna handlar om en kvartett pengaförfalskande opportunister som håller sig på fel sida av lagen. Kvinnotjusaren och masterminden Cash (Jean Dujardin), den äldre herren och experten François (François Berléand) och intelligente Léa (Caroline Proust). I en grandios plan har de tänkt lägga vantarna på en olaglig diamantgömma som för tillfället är i gangstern Maximes ägo (Jean Reno’s), han är också samme man som står ansvarig för mordet på Cash’s (Jean Dujardin) bror. Det är en svår kupp som inte blir enklare av att den ettrige polisen Julia (Valeria Golino) lägger sig i och vill ha en bit av kakan eller av att Maxime även han har ett par kort gömda i skjortärmen. Vem som står leende med attachéväskan i handen när det hela är slut är svårgissat, men det blir ändå aldrig särskilt spännande.

Svindlarna DVDFrämst är det tempot som gör att jag inte fastnar för Svindlarna som trots att det är en film fylld av kallprat och långa scener ändå gör sig väl i sin subgenre. Karaktärerna är väldigt opersonliga och alltsomoftast passerar deras repliker lika o-trovärdiga som kvinnorna i Vanish-reklamens. Allt som sker är riktat mot att uppfylla det överraskande avslutet och på vägen verkar det glömmas bort att underhålla under tiden. För även om det är genialt ihopsatt så blir det lite som att titta på någon som virkar med oerhörd skicklighet, slutresultatet är alltid mer spännande än arbetet.

Filmen togs emot väl i hemlandet Frankrike och det förstår jag. I sitt slag så är det egentligen inte en dålig film. Men personligen så har jag till och med svårt för Ocean’s Thirteen och gillar däremot Blåsningen eller den mer humoristiska Tower Heist. För dig som gillar invecklade kupp-filmer och duktiga överraskningar så tror jag att Svindlarna passar bra. Men i underhållningssyfte ser jag ingen större anledning att välja denna framför de enklare och mer stilistiska amerikanska motsvarigheterna. Det sagt trots att jag oftast föredrar europeiska filmer före Hollywoods.

INGA KOMMENTARER