Sunrise - A tale of two humans DVD Packshot

F.W Murnau’s mästerverk.


Sunrise – A song of two humans har utsetts till en av historiens 10 bästa filmer och är en viktig film både filmhistoriskt såväl som för sin berättelse. Sunrise var den första filmen som hade synkat ljud och hamnar någonstans mittemellan stumfilmen och ljudfilmen som introducerades i och med Alan Croslands The Jazz Singer. Bara en månad innan Sunrise mötte sin publik.

Ingen sorg för filmskaparen Murnau dock även om han säkerligen inte hade haft något emot att använda sig av ljudsatta dialoger istället för att bara ha ambiensljuden, musiken, synkroniserade. Nu lyckades han ju ändå skapa en film som ständigt kommer på tapeten när det ska göras listor samt som alltid tas upp i starten av filmhistoriska studier… …plus att det är en smått fantastisk handling som utspelar sig i det svartvita landskapet…

Vi möter en man och två kvinnor. Den ena kvinnan är en modern dam av staden och den andra en traditionellt formad husfru. Båda åtrår de mannen som inte kan tillfredsställa dem båda och därför valt att söka friden i det nya, ignorerandes ett nyfött barn, en förfallande gård och en fru vars blick tycks sjunka lägre och lägre för varje gång mannen vandrar bort i horisonten. Förändringen lockar med drömmar om något annat och mannen faller i en allt djupare sömn. Raskt ska han vakna upp då ett oanständigt, men lockande förslag ges – där friheten från det gamla presenteras enkelt, snabbt och smärtfritt. Allt som behövs är en föreslagen resa över vattnet som leder till stadens sus och dus, ett plask utan eko och en kvinna mindre i mannens liv. Frågan är bara om han har det i sig, eller om det faktiskt är så att förnyelsen finns i honom själv och inte i någon annans löften om en bättre framtid…

Som brukligt med en film från 1920-talet så är det väldigt långt ifrån HD-kvalite och sånt som spelar roll, det är berättelsen. Filmen är, för sin tid ändå rätt fylld med intressanta och väl inkorporerade visuella effekter som spännande överlappningar från en miljö till en annan, dubbelexponerade bilder där karaktärernas tankar visualiseras jämte dem och liknande effekter. I dagens filmskapande självklarheter, enkelt gjort, men för 85 år sen spännande filmkonst som krävde sin hantverkare för att få ett gott resultat. Tillsammans med den gripande berättelsen om desperation, familj, kärlek eller vad individen nu läser in i filmen (för det är rätt så öppet tycker jag) så är resultatet enligt det alla listmakare redan påpekat – förträffligt.

Sunrise är en film som vi gör bäst i att minnas, precis som så många andra filmer vars negativ vittrat sönder, brunnit upp eller kastats bort. En del av filmhistorien som fortfarande erbjuder en fantastiskt gripande berättelse, estetiskt utmanande och fortfarande mycket bättre än de flesta filmerna som försöker åstadkomma samma sak idag. En klassiker som du bör se om du intresserar dig för filmhistoria men inte alls enbart för det syftet – så länge du uppskattar ett rejält romantiskt, spännande drama så kan du förlita dig på F.W. Murnau’s Sunrise.

Är du ute efter en utgåva av filmen med ett mervärde så är Studio S version verkligen värd att satsa penningarna på. Med väldigt mycket extramaterial som till exempel dokumentärer, ett oväntat kommentarspår med filmexperten/fotografen John Bailey samt trailers och bilder med mera så finns det goda möjligheter att lära sig mer om Murnau och Sunrise. Gott och väl, tillsammans med filmen klart värt allra högsta betyg.

INGA KOMMENTARER