Stranger Than Fiction DVD

Skatten, kärleken och döden.


Harold Brick är en ensam revisor i Skatteverkets tjänst. Varje arbetsdag borstar han tänderna, knyter slipsen i enkelknut och joggar till bussen. Samtidigt räknar han varje steg, varje borsttag, varje minut. Harold räknar faktiskt det mesta han gör. För att hålla igång.

En morgon dyker det upp en objuden gäst hos Harold. En röst inuti hans huvud som berättar vad han tänker och vad han gör. Det är författaren Karen Eiffel som är nära ett avslut på boken där Harold är huvudperson. Men ingen av dem vet att den andra existerar och så snart Harold har listat ut vad som pågår, måste han hitta sin berättarröst då det skrivna ödet är oundvikbart. Och för att förhindra att boken och hans liv slutar olyckligt, då Eiffel är känd för att ta livet av sina huvudpersoner – något Harold inte riktigt känner sig manad att bidra med.

Det här är det bästa jag sett Will Ferrell göra på film där han tar vara på seriositeten Harold innebär men ändå kan förlita sig på förmågan att se menlös och villrådig ut. Skillnaden mot de filmer han oftast ses till i nuförtiden är enorm och hade jag sett den här filmen när den släpptes så hade jag hade förväntat mig mer från honom idag. Bevisligen så valde han en annan väg, vilket gör nöjet att se den här filmen ännu större. För här var han “bättre”. Eller i alla fall annorlunda.

Berättandet är genomgående intelligent och Zach Helms manus blir till verklighet med hjälp av duktige regissören Marc Forsters känsla för att skapa atmosfär och tempo. Det hinns med att skapa karaktärer runtom Harold och ingen av dem lämnas anonym, inte ens Dustin Hoffmans lilla roll, en man som sätter litteraturen före allt. Mer tid ges Maggie Gyllenhaal som skapar en elektrisk stämning i rollen Ana Pascal, en bagare under Harolds revisor-lupp, tills dess att han får svårigheter att kontrollera sina känslor. Det är en fröjd att möta dem alla i sökandet efter den mystiska författarinnan som spelas galant av Emma Thompson ackompanjerad och förstärkt av en sidekick i Queen Latifah.

Stranger Than Fiction är Will Ferrels ”Punch Drunk Love”. (Adam Sandlers seriösa film av Paul Thomas Anderson) En film som hamnat i skuggan av senare meriter men som fortfarande håller stilen trots att åren börjar tynga ner den. Så se den snart för jag är rätt säker på att du inte kommer att ångra dig, speciellt om du som mig gillar Will Ferrel. Den har lite av mycket och mycket av lite och passar alla – en rolig film som levererar tunga budskap det är lätt att ta till sig av.

INGA KOMMENTARER