William Baldwin & Sarah Butler i The Stranger Inside

Jag hoppas på nästa film från Neutzsky-Wulff.


Det enda jag kan tänka mig är tråkigare än erotiskt laddade thrillers är när bomullen från en topz lossnar och fastnar i örat. Den danske regissören Adam Neutzsky-Wulff förändrar inte min inställning till det, men övertygar mig om att hans talang kan användas till bättre filmer än den här. För stilistiskt sett så påminner det mycket om Brian De Palma, den största inom genren som också han kunde gjort mer med sin talang. (Scarface & De Omutbara inte inräknade.)

Här handlar det om skådespelerskan Emily (Estella Warren) som överlever en förnedrande kidnappning och flyr från fastlandet för att återhämta sig tillsammans med sin man, psykiatrikern Robert (William Baldwin). Tanken är att Emily ska bearbeta allt som hänt men när en ung kvinna (Sarah Butler) knackar på deras fönster, blodig och upprörd, så förvandlas vilotiden till något helt annat. Och gillar du erotiskt laddade filmer (eller rakt av sexuellt laddade då Sarah Butler inte är sen att klä av sig) så är jag rätt säker på att The Stranger Inside kommer att spela de flesta strängarna rätt.

Den har dock stora problem i att karaktärerna är väldigt svåra att relatera till. De är alldeles för ytliga, dåligt genomarbetade och utan ordentliga bakgrunder. Tio minuter till i inledningen av den här rätt korta filmen hade inte skadat för att göra det hela lite mer mänskligt. Av de tre huvudrollerna gör Sarah Butler sig allra bäst och klarar både av att vara övertygande ömklig och manipulativ medan William Baldwin mest framstår som en mindre karismatisk Alec. Estella Warren vajar som i vinden och går från stel till avslappnad från scen till scen, inte nödvändigtvis dåligt då hennes karaktär är väldigt instabil, och oftast fungerar det.

The Stranger Within DVDDet finns också väldigt viktiga händelser som fortfarande är olösta när filmen tar slut. Jag förstår inte riktigt hur Neutzsky-Wulff tänkt med att lämna mig med många onödiga frågor om vem och varför, men jag förmodar att det inte gick att baka in allting i filmen i samklang med att göra det erotiskt laddat. Manuset hade behövt en omarbetning med mindre fokus på återblickar som till slut lämnas åt sitt öde för att skapa mer nerv och spänning mellan karaktärerna. Riktningen blir därför aldrig riktigt klar och det är problematiskt att engagera sig i varken inre eller yttre konflikter.

På det stora hela så är The Stranger Inside inte särskilt överraskande och skådespelarnas insatser är ungefär som förväntade. Gillar du thrillers som följer ett 80 – 90-talsrecept så borde den hålla måttet, speciellt om du gillar Brian De Palmas senare filmer, typ Passion. Personligen ger jag inte mycket för den här subgenren och det blir inte mer än en tvåa till Neutzsky-Wulff’s film, med förhoppningar om att hans nästa behåller det stilistiska men gör det med bättre innehåll och starkare karaktärer.

INGA KOMMENTARER