Ryan Phillipe i Straight A's

Ryan Phillippe får inte tillräckligt mycket hjälp.


Scott dyker oinbjuden upp på sin bror Williams (Luke Wilson) ägor en varm sommardag. På gräsmattans utkant begravs ett framlidet husdjur och från huset hörs deras mor Katherines (Anna Paquins) högljudda telefonsamtal. Ingen har riktigt tid med besökare, men den här har kommit för att stanna, eftersom hans döda mor har meddelat att det är dags för en familjeåterförening.

De senaste tio åren har Scott levt vagabondliv… men hans resor har inte varit långväga. Främst har han rest mellan rehabiliteringscenter och vårdinrättningar som ser till den psykiska hälsan. Nu hävdar han att han är frisk och äntligen redo att vara en god farbror, bror och vän. Men de konflikter som lämnats åt det förflutna har inte begravts, tilliten är låg och den relation som Scott och Katherine haft innan hon valde hans bror som make gör inte saker enklare.

Straight A DVDInnan den här episoden som bara sträcker sig över fyra dagar är avslutad så har allas liv förändrats och det ibland rätt intressant att få följa med. Ryan Phillippe gör sig bra i huvudrollen men att han kan spela nonchalant är inte direkt överraskande. Gentemot Anna Paquin skapas det ingen större magi men svårigheterna i relationer förs fram effektivt många gånger. Scotts opålitlighet är ett ständigt inslag där barnen Charles och Gracie (Riley Thomas Stewart & Ursula Parker) får stå för de stora uppoffringarna, men i lag med filmens titel så vänder det i alla fall till något semi-positivt i ett medryckande brandtal från Thomas Stewart.

I jämförelse med barnens besvikelser så känns de vuxnas problematik rätt så svårtolkad och det är inte helt enkelt att förstå vad som är speciellt i James Cox och David Coles film. Förrän den är alldeles slut och färdig. Tills dess är den hängande känslan av ovetskap runt varför det skulle vara värt att investera tid i de här karaktärerna för tung att bära upp. (Förutom just det att missbrukare brukar kunna ställa till det ordentligt.) Det håller inte hela vägen och är ojämnt berättat med för många utsvävningar som inte ger tillräckligt sett till hur mycket tid de tar från handlingen. Lite grann känns det som om att Ryan Phillippe fått för mycket ansvar i sin karaktär, för även om han är en utsvävare och spontan typ så räcker det inte. Inte ens med inblandningen av den döda modern, som helt ärligt är rätt onödig att ha med.

Mer tid och närvaro från Luke Wilson hade inte skadat, då han nu är en del av det vuxna triangeldramat på distans och aldrig riktigt får fotfäste i filmen som en viktig karaktär. När han väl återvänder rätt sent så är det svårt att se honom som delaktig i dramat, han är mer ett störande element i något som Paquin och Phillippe hade klarat av ändå.

Straight A’s håller för en titt och föreslagsvis hyr du den… Den har sina stunder, är ambitiös och välspelad både från vuxna och barn. Men filmens manus och berättande är onödigt rörigt och inte tillräckligt involverande för att verka mer värd än fyra dagar spenderade hos vem som helst. I slutändan ligger Jaha?-kommentarerna närmre tillhands än känslan av att jag sett en bra film.

INGA KOMMENTARER