Stolen

En framtida b-film att garva åt.


Con-Air, Expendables 2-regissören Simon West gör bort sig rejält när han sätter Nicolas Cage i huvudrollen till årets klyschigaste actionthriller. Förutom att man under hela filmen lockas till att göra narr av den och landa bitska kommentarer runt hur dåligt det är så erbjuds det bara ett par sporadiska scener som ur actionsynpunkt är intressanta. Resten av filmen är ett evigt hattande med klyschor och alldeles för enkla trick, dåligt skådespel och ett väldigt oengagerat kidnappningsdrama.

När mästertjuven Will Montgomery (Nicolas Cage) och hans gäng överraskas under ett bankrån värt tio miljoner kliver vi in som publik. Will jagas i ett rasande tempo och vet att han måste dumpa bytet för att undvika att skaka galler resten av livet, desto mindre bevisning – desto kortare straff. Men hur gör man sig av med massvis av pengar med polisen hack i häl? Will vet, och han är säker på att lyckas.

Stolen Packshot SverigeFrån den här mest fartfyllda och bästa delen av filmen förflyttar vi oss i tiden och möter Will igen när han släpps från finkan. Han är en ny man med intentioner om att skapa ett nytt liv i hederlighet och återförenas med sin dotter. Något som är lättare sagt än gjort, då varken FBI eller Will’s gamla kumpaner tänkt lämna honom ifred. De letar fortfarande efter det stora rånbytet och är övertygade på att Will är nyckeln som leder dem dit. Det hela tas till sin spets när Will’s dotter kidnappas av före detta bäste vännen Vincent (Josh Lucas), ett drag som tvingar in Will i en katt-och-råtta-lek där oddsen bara blir sämre och sämre för varje timme som passerar.

Filmen för direkt tankarna till liknande produktioner som Taken både i titel och till handling men är långt ifrån lika underhållande varken actionmässigt eller som thriller. Manuset kunde inte fyllts med fler klyschiga actionelement än det gjorts – en bankstöt, ett frisläppande från fängelse, handlingen utspelas mitt i karnevaltider där massor av folk bär mask, kidnappningar, kära och mindre kära återseenden och badguys som trots att de verkar leva på socialbidrag har möjlighet att iscensätta och genomföra de mest komplicerade kupperna. Dialogen är i bästa fall krystad och det enda kreativa jag ser att finna är ett par lustiga ekorrmetaforer som används av den ledande FBI-utredaren Tim Harlend (Danny Huston). De är lika roande som hans lustiga och väldigt fula hatt, som den precis som hela Huston’s roll fortsätter att locka till skratt även mitt i de mest intensiva scenerna.

Det finns ingenting som gör att Stolen får karusellen att börja snurra och som ett barn sitter man och gungar i sitt säte, fastspänd och besviken över att det aldrig kommer igång.

Men, till filmens fördel så är det ändå på ett sätt roande eftersom det är så passa nära att vara en b-film att det bara av den anledningen blir spexigt. Simon West vet hur man iscensätter biljakter och pang-pang-scener och i Stolen är det höjdpunkterna. Inledningen är rätt stark men så fort Cage gör sitt första försök till att agera med någon form av känsla (han behöver inte det under första halvtimmen) så går det käpprätt åt skogen och på den vägen är det efter det.

Plus i kanten för några få actionscener och en liten featurette från inspelningsplatsen i extramaterialet men i övrigt så är Stolen en platt kopia av en film som gjorts flera gånger förut och det gör i alla fall inte mig glad. Se den inte heller för att återbekanta er med Malin Åkerman, för trots att hon till och med pratar svenska med Nicolas Cage vid ett tillfälle så är det inte värt det.

INGA KOMMENTARER