Will Ferrell & John C. Reilly i Step Brothers

Fjanterierna håller än.


Efter att ha växt upp med tre bröder så är det lätt att relatera till vansinnigheterna i Adam McKays larviga komedi Step Brothers. Rivaliteten, egoismen men också kramarna och de fina stunderna. Skulle mina föräldrar titta, ja då skulle de utan tvekan känna igen sig de också, fast i föräldrarnas kamp – även om varken jag eller någon av mina bröder bodde kvar hemma tills fyrtio fyllda.

Step Brothers DVDMen det gör Brennan. (Will Ferrell) Han har bott och blivit omhändertagen hos sin mamma Nancy (Mary Steenburgen) som nu gifter sig med Dr. Robert (Richard Jenkins) som mot alla odds också han har en vuxen, hemmaboende son, Dale (John C. Reilly). De två blir styvbröder och hamnar under samma tak i samma rum trots att rivaliteten dem emellan både förstör middagar och inredning i Dr. Roberts modesta hem. När Brennans framgångsrike jetsetbrorsa Derek (Adam Scott) kommer på besök så vänder vinden och styvbröderna finner en gemensam fiende. Snart visar det sig att de egentligen borde vara bästa vänner – istället för värsta fiender.

Det här är larvigt så att det räcker för ett helt år men det händer något speciellt när John C. Reilly och Will Ferrell gör film tillsammans. De gjorde det i Talladega Nights med sina “Shake ‘n’ Bakes” och de är minst lika bra här i Step Brothers. Vad jag har läst så ska de eventuellt återförenas än en gång i Adam McKays Border Guards, hur det går med den filmen är dock osäkert, då de senaste ryktena om den kommer från April 2014… Förhoppningsvis ligger det inte alltför långt under isen, för jag behöver mer.

Här är det fånig humor på agendan och den som letar pur filmkonst har ingenting att hämnta. McKay filmar komikerparet på rutin när de lever rövare, fiser, kraschar hela rum i sömngångsfrenzyn och spelar in musikvideos. Musikvideos, som ska sägas, nu sex år senare setts över 19 miljoner gånger på Youtube. Det är Ferrell-film så som man hoppas den ska vara när klockan är 2 på morgonen och det inte finns tillräckligt många hjärnceller vakna för något tyngre.

Skillnaden mellan den här komedin tillsammans med andra äldre omogna komedier jämfört med dagens nyproduktioner i genren är att de här faktiskt är roliga – och inte bara larviga. För även om humorn inte är på hög nivå så har Ferrell och Reilly en härlig timing och jag skrattar många gånger om. De enda som lyckas med den bedriften idag är utbrytarna från SNL som Kristen Wiig, Bill Hader och Will Forte.

Har du inte sett Step Brothers sen tidigare så är det dags nu. Det enda som krävs är att du inte kräver något själv och är redo för att skratta.