Stefan och Krister - Buskiskungarnas bästa

Två män som gett röva ett ansikte!


Både Stefan och Krister har gjort sig kända som två män som inte gömmer sig bakom några pretentiösa föreställningar kring det de håller på med. De är underhållare som vågar bjuda på sig själva och genom att skapa färgstarka och ovanliga karaktärer under de senaste trettio åren så har de blivit ett med det svenska humorutbudet. Oavsett vad du, jag eller någon annan tycker om det. Stefan och Krister har bjudit på mycket minnesvärt och kommer fortsätta göra det så länge det finns skärmar och scenutrymmen. I en form eller en annan.

Nu har det officiellt gått 30 år sen starten och en hyllning av något slag är ju självklart på sin plats. Och här har du den i filmform. Med en timme per årtionde, plus en halvtimme till så finns det något för de flesta att gotta sig med, så länge Stefan och Krister är något som förnöjer.

Typen av dvd-produktion känns enkelt igen, det är en mix av gamla, äldre, nyare och sen tidigare aldrig visade klipp i en hejdlös mix från de gångna åren. Favoritkaraktärerna som alla i alla fall sett någon gång är självklart med, de fräcka sångerna, monologerna, dialogerna ja något från alla håll och kanter. Brokigt, snabbt klipp i ett högt tempo levereras skämt på skämt överlappande så att det nästan blir i överkant.

Jag har aldrig varit något större fan av Stefan och Kristers alla karaktärer, de är oftast skräniga, överdrivna (se Birger och Olvert) och rätt så humorlösa enligt min egen smak. Det har visat sig dock att både Birger och Olvert fungerar i Sverige, annars hade de väl inte fortsatt göra dem. Precis som Kurt Olsson och Agne, Ronny och Ragge så är det inom svenska humorpar en lite mer dominant och självklar ”stjärna” (Kurt och Ragge) och här är det Krister Classon som står för glansen. Han är skränigast helt enkelt och syns mest, är lättast att komma ihåg. Inget ont om vapendragaren Stefan Gerhardsson, som för all del har lika mycket i bagaget han också.

Jag säger som jag brukar angående clipshows som den här. Är du ett fan av herrarna så är det bara att införskaffa. Har du inte sett så mycket Stefan och Krister är det inte riktigt rätt startpunkt med just den här dvd’n, det är snabbt klippt, ställer krav på att du kan sätta det du ser i sammanhang och det är i ett oförlåtligt högt tempo. Roligt att se alla olika delar av två karriärer samt extramaterialet, bland annat från Liseberg 2001 (Ur sista föreställningen) med mera. 3½ timme godbitar från 30 års humorskapande – det bör roa väldigt många.

INGA KOMMENTARER