Blommor av stål

En komedi som lämnar en gråtandes.


Med en storslagen samling kvinnor i (från vänster i bilden ovan) Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Sally Field, Julia Roberts, Daryl Hannah och Dolly Parton (*pust!*) måste det ha varit enkelt för regissören Herbert Ross (också känd för Footloose) att lyckas med den här smått fantastiska filmen. Den har inte bara med en lång lista kända skådespelerskor utan tar även framgångsrikt tillvara på deras talanger och personligheter.

Filmen är baserad på den sanna historien om manusförfattaren Robert Harlings’ syster som valde att skaffa barn trots läkares avrådan då hon led av svår diabetes. Hennes berättelse tillsammans med delar av livet från hennes mor och deras närmsta vänner ger en mänsklig och generös inblick i den amerikanska södern där vänskap, lojalitet och glädje gör varje dag till en dag värd att leva. För man vet ju aldrig när det ska ta slut.

Steel Magnolias BlurayLika mycket en lustig komedi som ett jättestarkt magvändande drama går Steel Magnolias från att vara en rolig och snackig film precis som förväntat tills den tvärvänder mot mitten och sätter livets allvarligare händelser i centrum. Det pantertanter-aktiga som gruppbilden på fodralet lockar med är som bortblåst och klarar man sig igenom den här utan att ögonen tåras, ja då har man antingen lekt för mycket med telefonen eller så borde man släppa sargen en aning.

Stora problem, livsavgörande beslut och vänskapsband som vrids åt så hårt att de nästan brister är bara delar av vad den här gruppen fantastiska underbara skådespelerskor framför. Det är en av de tidigare filmerna för Julia Roberts som direkt visar att hennes plats var framför kameran. Sally Fields gör en av sina absolut starkaste roller och visar varför hon blivit en ikon för många, även om hennes arv inom filmhistorien alltid glöms bort. Daryl Hannah spelar en karaktär som inte riktigt fungerar inledningsvis men tar igen det genom att vara den som förändras mest och avslutar galant. Shirley MacClaine, Olympia Dukakis och Dolly Parton briljerar som de lite äldre och visare kvinnorna i gruppen och Parton gör här en av sina första roller utanför säkerheten av att spela en cameo. (Alltså att hon spelar sig själv).

Herbert Ross’ regi är avgörande för att undvika att berättelsen blir för sentimental och harlequin-aktig. Ibland är den på gränsen men de få gångerna som jag börjat vrida mig i soffan så pareras det i grunden sentimentala manuset med antingen skämt eller andra distraktioner. Det är ovanligt välgjort och trots att hela upplägget är typiskt enkelt att fördöma som en tant-film så blir det aldrig något liknande, den håller sig ajour med handlingen och även om den inte är tidlös till utseendet så är det känsloregister filmen innehåller det definitivt.

Har du (som mig) aldrig tidigare sett eller hört talas om Steel Magnolias så är det dags att se den så snart som möjligt. Den ger ordentligt svall i tårkanalerna och är samtidigt komiskt underhållande, mänsklig och smart. Se till att du väljer rätt Steel Magnolias dock för det kom en remake 2012 med bland andra Queen Latifah i en av rollerna. Kanske sevärd den också, men i den här texten applåderar jag bara originalet.