Julian Assange i We Steal Secrets

Julian Assange gick från pojkrumshacker till världskändis.


Som skaparen bakom den vilt kontroversiella websidan wikileaks.org fick Julian Assange snabbt status som en rebellisk världskändis. En man som satte samhällets välfärd och rättvisa i första hand. Men mannen utanför internet uppfattades ofta väldigt annorlunda, som en kallsinnig statistiker med ett mål som måhända var godartat till en början, men som förvandlades i ljusets av världens strålkastare. We Steal Secrets – The Story of Wikileaks är den sanna berättelsen om Assange parallellt med wikileaks, båda spännande ämnen i en väldigt välgjord dokumentär.

Min erfarenhet och kunskap runt wikileaks och Julian Assange sen tidigare är mycket begränsad och jag vet mest vad tidningarna har skrivit om honom i och med att anklagelser runt sexbrott har dykt upp. (Under hans vistelse i Sverige.) Jag besöker inte heller wikileaks ofta då det inte direkt är en publikt formad hemsida med innehåll som jag aktivt söker efter. Men, genomslagskraften för wikileaks har varit enorm och inverkan sidan haft på omvärlden spekuleras vara den “arabiska våren” samt många spektakel runt individer som informanten Bradley Manning, som trots wikileaks hårda sekretesspolicy råkade illa ut efter att ha läckt en enorm mängd dokument från den amerikanska militären. En läcka som gjorde wikileaks större än någonsin och Julian Assange till en av de mest eftersökta männen både för regeringar och nyhetsreportörer.

The Story of WikileaksI Oscarvinnande dokumentärfilmaren Alex Gibneys dokumentär tas vi igenom allt från Julian Assanges tidiga karriär som hacker och möjlig upphovsman till viruset “WANK” som infekterade över 300.000 datorer i den tidiga internetåldern. Det får även plats med en bred vy över Bradley Mannings biografi, tidningarna The Guardian och The Times undvikande samarbete med wikileaks och ett ponerat storhetsvansinne från Assange, som slutligen ironiskt nog sökt asyl i Ecuador, ett land som är känt för att inte uppskatta tryckfrihet.

Upplägget är ett spännande berättande som påminner mycket om spionthrillers generellt och Gibney har verkligen koll på hur han ska klippa för att skapa rätt stämning för rätt segment i filmen. Från sentimental dramatik och ett romantiskt berättande hos Manning till mer kyla och en råare teknisk ton gällande Assange så är det lätt att röna om vad Gibney vill ha sagt. Kanske är internethjälten Assange inte riktigt den vi trott han var och om han ändå är det, hur gick då wikileaks från att vara ett nät för hemlig information till att handla uteslutande om personen bakom?

Oavsett anledningarna som alla tas upp i Gibneys film så är det väldigt intressant att genom We Steal Secrets få lära sig mer om Assange och wikileaks även om jag inte alltid håller med. Berättandet är sömlöst och personernas öden sorgligt romantiska och skrämmande. Jag har dock fortfarande inte fått upp ögonen för wikileaks personligen, men filmen om websidan och dess skapare rekommenderar jag verkligen. Det är en spännande dokumentär om en process som fortfarande spelas ut (även om det inte skrivs mycket om det längre) och Assanges arbete pågår ännu, med fler och fler avslöjande dokument ständigt uppdaterade på den sida som kanske bäst av alla visar att internet är för alla, att internet är en plats där informationen verkligen är fri.

INGA KOMMENTARER