Starke man - Säsong 2

Lars-Göran & Company är tillbaka med ännu mer drama från kommunhuset!


Ett kärt återseende måste jag säga. Allas vår politiske kämpe Lars-Göran tillsammans med sin personal! Allt ser sig likt ut från den första säsongen som jag recenserade för drygt ett år sedan och det är återigen myspysigt och bedrövligt pinsamt att bevittna Svinarps kommuns uppgång och fall, om och om och om igen.

Anders Jansson fortsätter att stryka sina medpolitiker och kommunens invånare mothårs när han i all god mening (med lite extra god mening till sig själv på sidan av oftast) planerar allt från det fantastiskt spektakulära Wheel of Svinarp till att försöka få anslag till nya miljövänligare kremeringsmetoder i Bryssel. Precis som den första säsongen välskrivet, välspelat och svenskroligt. Alla möjliga pinsamheter och missförstånd som går att rycka i tas om hand och det är precis lika träffsäkert som i första säsongen.

Det enda problematiska som jag ser det med den här fiktiva dokumentären kring Svinarp är att gammal ost oftast smakar just gammal ost. Efter att ha insupit ett par starka avsnitt till en början så känns det lite grann som om att seriens upphovsmän kippar efter andan en aning. Nyhetens behag har lagt sig för länge sedan när det kommer till Starke man och frågan är om det här är en tillräckligt stark serie för att underhålla hela speltiden som drar ut på över 6 timmar. Till en början är det återigen välkommet att se Gunvor med hennes raspiga röst och rådjursögon i kansliet. Jonna kämpar på för att nå någon form av normal arbetsmiljö och gör även framsteg medan Matts, Lars-Görans högra hand, försöker sopa så mycket under mattan som möjligt med sina pustningar och stön, hans jobb skulle jag inte vilja ha… Lars-Göran famlar fortfarande i dimman men utvecklas både inom relationer och politiskt (om än väldigt lite) och det som behövs för att få mig att titta klart finns där, inte väldigt mycket mer.

Det tar några sega bitar att återigen hitta formen och efter en svacka mot mitten av den andra säsongen så byts komedin alltmer ut mot en halvseriös men ändå rolig och mer dramatisk handling. Lars-Göran har ju sen tidigare förlorat allt (se säsong 1) och det här är hans kamp att återfå anseende, status och makt över Svinarp – tre saker som alla håller på att glida ur hans grepp. Hur det går, det vet du kanske efter att ha sett serien på tv? Men har du inte det så är det väl värt att ta en titt på Starke Man – säsong 2, för det är fortfarande Starke man, om än något försvagad i ledan av upprepningar och ett aningen uttjatat koncept.

Det här är avslutningen på Starke man och den sista säsongen vilket är förståeligt. Det finns inte tillräckligt mycket att hämta ur Svinarps kommun som under den tid vi fått vara med har utvecklats gott med både en ny jätteTriceratops och en ny stark opposition. Avslutningen på serien är långt ifrån vad jag hade förväntat mig, men en viss lugnande känsla infinner sig när jag tittar på den sista scenen och förmodligen så går det bra för allas vår Starke man i framtiden…

INGA KOMMENTARER