SSSSnake + Ormarna Packshot DVD

En sci-fi-inspirerad ormskräckis värd att se.


Studenten David Blake (Dirk Benedict) får chansen att öka på sin meritlista när Dr. Carl Stoner behöver en ny assisstent för att forska och experimentera med giftiga ormar. Jobbet är trivsamt och David trivs extra bra med Dr. Stoner’s dotter Kristina, med vilken han inleder en allvarlig flört. Den enda ackdelen med vistelsen och jobbet är de eviga sprutor som Dr. Stoner kommer med var och varannan dag, han säger att det är en vaccinering mot alla kända ormgifter som är nödvändig för att få arbeta med giftormar – men David anar ugglor i mossen. Frågan är om David satt ned foten och satt stopp i tid eller om han redan har hunnit bli en del av Dr. Stoners mindre omtalade forskningsarbete…

När jag såg SSSSnake så var det faktiskt som en bonusfilm i skuggan av en bra mycket underligare och mindre sci-fi-influerad film som heter Ormarna, så det här är andra delen av en dubbelrecension kan jag väl säga. Filmerna är varandras motsatser på många sätt, främst i berättarstil och andelen flum kontra realitet. Likheterna är dock många de också med en misantrop som hittat lösningen på mänsklighetens problem i kallblodiga reptiler, plus givetvis folk som blir mördade av ormar och ett varsitt otillfredsställande avslut. Men på det stora hela två väldigt olika filmer som tillsammans gör en riktigt intressant ormfilmkväll om det är någonting du funderat på att anordna.

SSSSnake Packshot DVD
SSSSnake i egen förpackning.

SSSSnake finns också i en egen utgåva, med mycket snyggare omslagsbild, så en funderare för eventuella inköp är värt tiden. Ormarna är helt klart en film som passerar lika väl osedd som sedd, SSSSnake är däremot en minnesvärd film med både en starkare handling och den är mycket roligare att titta på.

Det är inte helt underligt att SSSSnake (tröttsamt att räkna S nu) är den bättre filmen, eller att det är en av de bättre djuskräckisar som jag faktiskt sett. Den har producerats av David Brown & Richard D. Zanuck som även stod bakom Jaws samt regisserats av Bernard L. Kowalski som du kanske sett något av om du gillar serier som Jake & The Fatman, Knight Rider eller Magnum P.I. Inte världens häftigaste referenser för regissören men SSSSnake är det inget fel på och den känns väldigt gångbar och stilistiskt mogen för att vara så pass gammal som från 1973. Den har ingenting speciellt att skryta med utan går på raka bilder som gör att tv-formatet som sen blev Kowalski’s hemmaarena känns helt naturligt.

Förutom att vi får lära känna den sympatiske Dr. Stoner vars yttre trevliga utseende döljer bra mycket mörkare tankar så finns det med en mysig kärlekshistoria, tivoli med en skön freakshow som faktiskt upplevs som lite läskig samt en ännu läskigare freak i David’s nemesis Steve (Reb Brown) som tycker att våldtäkt är helt ok men finner det svårt att bryta sig in i ett hus vaktat av en alert Boa Constrictor. Hela upplägget på händelsekedjan runt det var mycket märklig och kommer säkerligen att få er alla att skaka på huvudet precis som mig…

SSSSnake är en av de mer underhållande, välspelade och välproducerade djurskräckfilmer jag sett hittills och jag kan definitivt rekommendera den till er som gillar det lite retro och experimentiella. Personligen hade jag väldigt svårt att tycka om de sista fem-tio minutrarna men fram tills dess verkligen trevlig tid spenderad framför teven.

INGA KOMMENTARER