Franka Potente i Spring Lola

Cloud Atlas-aktuelle Tykwers debutfilm i nysläpp.


Tom Tykwers Spring Lola är en film som de flesta har hört talas om, eller i alla fall känner igen på något sätt. En av de allra bästa tyska filmerna som gjorts om du frågar mig, evigt vänlig för ögonen, både på grund av Franka Potentes (Lola) och för Tykwers blandning av traditionellt berättande, animationer och tidsomkastningar. Enklast förklarat med att namedroppa Måndag Hela Veckan, det vill säga – det börjar om, händer igen, förändras och förfinas.

Vi dyker in i händelsernas och Berlins centrum alldeles efter att Lolas pojkvän Manni (Moritz Bleibtreu) tappat bort en enkel plastpåse innehållandes 100,000 tyska mark. På telefon får Lola veta vad som hänt och vad som väntar och hon har tjugo futtiga minuter på sig att ta sig ner på stan, annars hamnar Manni i händerna på ett gäng otrevliga gangsters. Plus i kanten om hon någonstans på vägen kan skaka fram pengarna för att rädda Manni, och hon har ett par ideér om hur det skulle kunna gå.

Spring Lola (Lola Rennt) DVDBerättad med en härlig fart, uppfinningsrikedom, en del oväntade övernaturliga inslag och en blandning av animationer så är Tom Tykwers film en ungdomligt inspirerad modern klassiker. Spring Lola är en typisk film som jag kan ta fram när som helst, slå igång och hitta nya detaljer som jag inte sett förut till mitt stora nördiga nöje. Tykwers sätt att återberätta de olika scenarion som Lola ställs inför blir aldrig tråkiga och det är inte i stil med att någonting måste göras på rätt sätt för att filmen ska komma till ett avslut, det är mer som olika filmer med olika slut – där du som tittar kan välja vilket du tycker är bäst. Till och med de minimala figurer som Lola passerar får sina liv omrumsterade med snabbt klippta stillbilder ur deras förflutna eller från deras framtid. Som körsbäret på toppen.

Att filmen kommer i en nyutgåva är bara berömvärt även om det är lite tråkigt utan något extramaterial. En bluray hade verkligen inte gjort ont men jag förstår att Njutafilms inte investerar alltför mycket pengar, filmen har ju trots allt 15 år på nacken nu och det behövs en hel del för att göra en bluray värd pengarna. Annars blir det bara en dvd i blått fodral och det gör ingen glad.

Har du inte sett Lola springa förut så tycker jag verkligen att du borde ta dig tid till det. Hon springer som en världsmästare och Tykwers blandning av tekniker är lika fantastiskt nu som den var 1998, energin har inte försvunnit och gör det nog aldrig. Det här är en paketdeal där du får fler filmer inbakade i en – och alla de filmerna är väldigt tänk- och sevärda.

INGA KOMMENTARER