Stéphane Rybojad's Special Forces

Aggressiv urladdning mot den talibanska terrorismen.


Den franska journalisten Elsa (Diane Kruger) rör om i grytan med sina provocerande artiklar både om talibansk islamism och den militära inblandningen i Afghanistan. När hon hamnar i talibanen Zaief’s blickfång efter några möten med den blygsamma burka-bärande kvinnan Maina (Morjana Alaoui som känns igen från Martyrs) förvandlas hennes scoopjagande till en strid för livet där hon kidnappas och endast kan förlita sig till ett franskt specialförband som i brådskande skickas för att rädda henne.

Det hela utvecklas från att vara en potentiellt dramatisk film med möjligheter inom politiskt spel och grandiosa stridsscener i de afghanska/pakistanska bergstrakterna till en typiskt medioker katt och råtta-lek där talibanerna springer in i kulsvärmar som lämlar helt utan förmåga att ducka eller söka skydd. Den grandiosa krigsfilmen det hade kunnat vara med långsamma entrescener eller effektivt användande av intensiteten som uppstår per automatik i närstrider syns aldrig till med ett fåtal undantag. Planeringen av bilder i filmen tycks på idéstadiet väldigt genomtänkt men klippningen förstör de flesta scener där jag gärna hängt kvar ett par sekunder till för att få det där magnifika, som nu istället blir enkelt och för snabbt.

Special forces dvdInte heller verkar det finnas någon intention att låta oss lära känna varken specialstyrkorna eller talibanerna nämnvärt. Försök görs men det finns inga personligheter att hålla sig fast vid, de flesta är hårda mordmaskiner tränade just för att vara detta. Glatt att se är att det inte blir alltför klichéeartat trots att det finns gott om floskler att gotta sig med. Handlingen är tunn med minimalt utrymme för dialoger och egentligen så behövs det väl inte sägas så mycket i en sån här film heller, det mesta emotionella går fram genom blickar och i det avseendet märks kompetent skådespel. I övriga avseenden är det inte mycket som glimmar. Djimon Hounsou, som jag senast såg i märkliga Elephant White gör bra ifrån sig, det vore roligt att se honom i något mer utmanande än bara som gevärsviftare för att kunna urskilja om det finns något mer att hämta där.

Special forces är i stort sett en röjfilm där stridssekvenser och terroristhat är det huvudsakliga. Precis så som soldaterna i filmen säger så pysslar de inte med politik, vilket deras berättelse inte heller gör utan det är slakt så snart den övergripande handlingen blivit presenterad. Positivt i allt det här dödandet är att ingen direkt döms (även om talibanen är en given djävul) utan mänskligheten finns kvar – utan den hade Special forces blivit en svag tvåa, nu klarar den sig som en stark tvåa. Likväl en tvåa. Alldeles för smal, generisk och med stora brister i manus, regi och klippningen.

INGA KOMMENTARER