De små filurerna i South Park började som urklippta pappersdockor.


Trey Parker och Matt Stone placerade noggrannt ut dem och tog kort med en 16mm kamera. Pilotavsnittet bestod av över 5000 urklippta små papperslappar och tog över 70 dagar att slutföra. Idag är det inte lika bohemiskt och redan efter att piloten gått så introducerades datorer för att snabba upp processen och minska plåsteråtgången.

Säsong 13 av South Park har landat på dvd. Tre skivor profanitet och galenskap, precis som det brukar vara. Utan det hade det ju inte varit South park som alla känner det. Boxen innehåller 14 avsnitt och bland dem ligger några av mina favoriter, vilka det är och varför kommer jag till snart. Först vill jag bli lite sentimental.

Jag var långt ifrån en av de första att se Southpark. Konceptet tilltalade mig inte och att det var fräckt och utmanande tyckte jag inte heller var särskilt intressant. Men så såg jag ett avsnitt som verkligen bet sig fast och sen dess har jag sett varje avsnitt, både de bra och de dåliga. Avsnittet som fick mig att börja titta var Volcano från säsong 1. I det figurerar Uncle Jimbo och hans vän Ned, de åker på jakttripp med Stan. De största anledningarna till skratt i det avsnittet, som även blev poppis som samtalsämne är när det sjungs Kumbaya och alldeles innan någon skjuter, då de ropar “It’s coming right for us!” eftersom de inte får jaga om det inte är i självförsvar, om jag minns rätt på den detaljen… Tokroligt avsnitt och nu 14 år senare så är det fortfarande helskoj.

Att minnas första avsnitten av Southpark och att ha varit med hela resan gör att säsong 13 blir annorlunda. Repetitionerna är oundvikbara även om Trey/Stone är ekvilibrister när det kommer till originalitet och att ta rätt aktuella ämnen till sitt program. Karaktärerna, precis som i alla serier som gått såhär långt är ju nu som gamla kompisar, enda skillnaden att jag närmar mig trettio med stormsteg och Cartman, Kenny, Kyle och Stan fortfarande är åtta. Jag har också hunnit med att byta kläder några gånger, vilket de sällan gör.

Säsong 13 innehåller ett gott urval av guldklimpar som jag inte kan låta bli att skratta till. Som i ”Dances with Smurfs” när Cartman flyttar in i smurfbyn och som vanligt förstör det mesta, Fishsticks som är ett underbart avsnitt där Kanye West får ta skit för sin onyanserade attityd och W.T.F där pojkarna startar Wrestling Takedown Federation för att kunna utöva sin favoritsport på bakgården. Tyvärr är avsnitten som går på rutin fler än de nya. Butter’s får mer plats, vilket är lite roligt men karaktären har inte tillräckligt mycket att erbjuda och hans söta lilla biroll från förr suddas ut till en tråkigare del av serien. Väger jag nackdelar och fördelar med säsong 13 hamnar jag någonstans i mitten. Klart godkänt efter 13 år.

Hela säsong 13 är skriven av Trey Parker, var Matt Stone tagit vägen vet jag inte, möjligen har han tröttnat. Trey är roligare så det spelar ingen roll för mig, den som vet kan ju lämna en kommentar! Parker har lyckats riktigt bra med sitt jobb här eftersom den här säsongen bräcker den förra (också skriven av Parker) från vilken jag inte minns några specifika avsnitt, möjligen börjar jag bli gammal…

För att avrunda lite så är det ju bara att konstatera att den 13:de säsongen inte den lämnar någon oberörd, antingen blir man bestört precis som var fallet med de första avsnitten. Eller så har man roligt, om man gillar serien, vilket alla väl borde göra? Utgåvan är från Panvision och det finns med lite extramaterial att gå igenom. Kommentarspårt på ”Margaritaville”, Behind the scenes tour of the South Park studios samt borttagna scener. Trevligt att titta på, precis som resten av showen.

INGA KOMMENTARER