soul kitchen

En rolig och inspirerande komedi.


Zinos är krögare, eller rättare sagt han har en improviserad restaurang i ett sjaskigt område i Tyskland, men det är hans och han är mycket stolt över sitt verk. Maten är inte av världsklass men den drar en grupp stamgäster som behöver äta och sen röra sig vidare, lite grann som ett gatukök fast i en lagerlokal.

Rutinerna och vardagen förändras rätt snabbt för Zinos när hans flickvän flyttar till Kina för att arbeta som utrikeskorrespondent, i samma veva kommer Illias (Zinos bror) ut på permis från kåken, han vill ha ett arbete för att få dagpermis, men han vill inte jobba. Som om inte det räckte så träffar Zinos också en gammal bekant som upptäcker att restaurangens lokal har potential. Vännen bestämmer sig för att han vill ha den. Sleven rörs om i grytan och tillsammans med ett diskbråck, en galen kock, afrodisiak i maträtterna och liveband i restaurangen blir alla dessa ingredienserna ett riktigt härligt recept som serveras snyggt av Faith Akin som drar i trådarna från registolen. Soul kitchen är en situationskomisk tysk-turkisk-grekisk film som verkligen överraskade med sin charm och trovärdighet.

Bäst på plan är Zinos Kazantsakis, tillsammans med sin bror Ilias står de för den mesta galenskapen och figurerar också i filmens allra fränaste bilder. (Se festscenen i mitten av filmen när kameran snurrar runt bröderna.) Välspelade av Adam Bousdoukos och Moritz Bleibtreu skulle man nästan kunna tro att de faktiskt är bröder, men så var det inte. Till sin hjälp har de ett gäng biroller som även de fyller ut filmens periferi med bra skådespel och en hel del fyndiga kommentarer, bland annat så finns Birol Ünel, Pheline Roggan och Ugur Yücel (New York, I love you) med, alla med sina specifika uppgifter för att styra storyn kring bröderna vidare men även så pass utvecklade karaktärer att det finns plats för deras egna små story’s vid sidan av.

Det är fartfyllt och jordnära handling, allt sker på några dagar till ett par veckor och Zinos får verkligen kämpa med sin restaurang samtidigt som en ganska klassisk handling (pojke möter flicka, protagonist övervinner hinder) utspelar sig. Den största portionen charm finns i karaktärerna som är välutvecklade, tillsammans med restaurangen som fungerar mycket inspirerande, när filmen är slut tror jag dumt nog att jag skulle nog kunna öppna ett hak precis som Zinos här i Sverige och få det till att fungera, det går ju såklart inte. Skattmasen, hälsovårdsmyndigheten – de skulle hugga ner mig direkt, men här jongleras det friskt med osannolika men sköna resultat.

Soul Kitchen är inte en svårtittad film, den bjuder på precis rätt mängd motgångar för att det ska vara underhållande men ändå lite spännande hela speltiden. Frågeställningarna är enkla men viktiga, kommer Zinos klara förhållandet? Kommer Ilias, den ångerfulla inbrottstjuven att klara sig? Kommer den blonda fastighetsgangsterna att kunna norpa Zinos lokal? Faith Akin som tidigare gjort New York, I love you (m.m) vet hur man håller liv i tittarens intresse, tyvärr är filmen inte alls så uppmärksammad som den förtjänar trots ett gott mottagande av dem som sett den, Soul kitchen innehåller långt mer än vad man kan tro innan man sett den – det är en komedi som kan ses om. Alltså mycket bra.

Faith Akin har använt sig av det han känner till för att få till en naturlig film, många av skådespelarna har arbetat tillsammans tidigare, Hamburg är staden där allt sker och även Akin’s hemstad, det syns att han tycker om den om man synar bilderna. Ett fint porträtt av en fin stad. Förhoppningsvis kommer Akin att fortsätta göra komedier, jag kommer i alla fall hålla ögonen öppna efter både honom och efter Adam Bousdoukos i framtiden, jag hoppas på mer underhållning, det är väl det som får jorden att snurra?

Roligt men oviktigt i Soul Kitchen är att Ilias (Moritz Bleibtreu) känns farligt lik Dogge Doggelito till utseendet samtidigt som en Uma Thurman-kopia smugit sig in i rollen som servitrisen Lucia Faust (Anna Bederke). Söker man i google ser man inte samma likheter som i filmen, så se filmen.

INGA KOMMENTARER