Snövit bluray

Animationer och värderingar som från en tidsmaskin.


Disneys allra första klassiker har tagit tidsmaskinen till 2015 för att nu kunna åtnjutas på bluray, ett format som vid releasen 1937 förmodligen kändes väldigt sciencefiction. Åt det andra hållet kan traditionerna och berättandet i Snövit ses som en maskin på väg bakåt i tiden. För även om Snövit är en härlig film med sköna dvärgar, en ond häxa och fantastiska animationer så är det allt annat än tidlöst.

BlurayOm du inte känner igen Snövit sen förut så handlar det om den unga prinsessan, älskad av alla, förutom hennes elaka styvmor, den fåfänga och själviska drottningen. Varje dag frågar Drottningen en magisk spegel vem som vackrast i riket är, varpå den varje dag svarar att Drottningen är den vackraste av alla.

När spegeln fått upp ögonen för den fagra flickan Snövit är den inte sen att meddela Drottningen detta, vilket gör henne totalt rasande. Snövit tvingas fly in i den mörka skogen för att komma undan med sitt liv och där får hon uppleva en ny värld, men bara tills drottningen hunnit ifatt henne…

Med nästan 80 år på nacken är Snövit den definitiva Disneyklassikern som är ett måste att ha sett även om jag inte tycker att det är den allra bästa Disneyrullen. Det Snövit gör för mig i vuxen ålder är mest att påminna om hur lång tid det har tagit för Disney att pressa fram självständiga prinsessor som till exempel Merida i Modig. Den raka motsatsen till Snövit. Prinsessan från 30-talet är en kvinna som städar överallt så fort hon får chansen, som ständigt drömmer om sin prins, är sjukligt naiv, religiös och den enda jag kan minnas ha sett i en Disneyfilm vid sängkanten uttalandes en bön. Snövit är inte en förebild jag kan rekommendera 2015, men för 80 år sedan var det säkert helt ok.

Bortsett från att världen växt ifrån Snövit och de sju dvärgarna så är det en härlig animerad film som bjuder på några av de bästa sångerna jag hört på film. Vi har ju alla sett den svenska versionen av dvärgarnas sång i Kalle Ankas Julafton och när man ser hela filmen är det faktiskt en av de tråkigare sångerna. Adriana Caselottis stämma som Snövit är oslagbar och det är ett nöje varje gång hon tar ton, oftare än hon har talad dialog.

Animationerna är fantastiska och speciellt märkbart är bakgrunderna (wow) och scenen då Snövit kämpar sig igenom den mörka skogen innan hon hittar dvärgarnas hem. Uppfinningsrikt, mörkt och spännande. Berättandet i Snövit är ingen höjdare med stora hopp mellan viktiga händelser, en del skippas med berättarröst och text. Som en sagobok där sidor saknas.

Snövit är trots sina brister och tydliga ursprung en fantastisk film som kan ses för att den är vacker, romantisk, har de bästa sångerna bland de riktiga klassikerna.